Virágzó vidékünk

Ilyen egy csilpcsalpfüzike különleges fészke

Puskás József
Puskás József
Valószínűleg keveseknek sikerült már felfedezniük ezt a különleges építményt, hiszen nagyon nehéz észrevenni, a madár ugyanis a földre, sűrű növényzet közé építi a fészkét.

A napokban sikerül egy csilpcsalpfüzike fészekre bukkannia a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársának Tiszaszigeten, egy tölgyerdő nyiladékán – írta beszámolójában a nemzeti park.

A hazánkban gyakorinak tekinthető csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita) nevét a jellegzetes, erőteljes „csilp csalp” hangzású énekéről kapta, amely árulkodik a faj jelenlétéről. Talajon fészkel, ugyanakkor a táplálékbázisát szolgáló rovarokat, hernyókat, pókokat a fák lombkoronájában, a levelekről szerzi. Az enyhébb téli időszakokban egyes példányai áttelelnek, de alapvetően rövidtávú vonuló (Földközi-tenger partvidéke).

Puskás József

Többnyire egész Európa területén honos, változatos élőhelyeken költ, de általában a sűrű aljnövényzetű erdőket kedveli, viszont a teljesen zárt erdőket kerüli. Időnként felelhető az árterekben és a parkokban is. Gömb alakú zárt fészkét a tojó építi a földön, vagy az aljnövényzetben. Fészekalja 4-6 tojásból áll, évente kétszer költ.

A csilpcsalpfüzike hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Kapcsolódó
Hívatlan látogatók romantikáztak a sasfészekben
A fészekfoglalók élvezik a kényelmet és néha úgy érezhetik magukat, mint a levegő vagy az erdő urai.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik