Mozaik

Akár 3 évet is kaphat, aki leveri a fecskefészket

pixabay
pixabay

A magyarországi fecskefajok állománya az elmúlt években drasztikus fogyásnak indult, ezért a fecskéket és ezzel együtt fészkeiket is védettnek nyilvánították – írta meg a Minap, amely utánajárt annak, hogy milyen szankciókat vonhat maga után, ha valaki megszegi ezt.

A hazai fecskeállomány 62 százaléka 2000 és 2010 között eltűnt Magyarországról, ami a nagyüzemi mezőgazdaságnak, a klímaváltozásnak, a kémiai szúnyogirtásnak és a fecskefészkek tömeges leverésének köszönhető. Egy ideje ez a szám már nem csökken, ami a fecskék védetté nyilvánításának és a fészekleverések hatékony szankcionálásának tudható be

– nyilatkozta a lapnak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

A molnárfecske és a füsti fecske szokott épületeken sárból fészket építeni. Továbbá a sarlósfecske fordul még elő a városban. Utóbbi panelrepedésekben építkezik, de ez kívülről nem látható. Magyarországon honos még a partifecske, ami partfalban fúr lyukakat, ezért a fajt nem érinti a fészekleverés problémája

– sorolta Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője.

A molnárfecske és a füsti fecske 50 ezer forint természetvédelmi értékkel bír és a tojása is. A törvény szerint a védett állatnak minden származéka, így a költő- és pihenőhelye, azaz a fészke is védett és tilos kárt tenni benne, vagy elpusztítani, mert az szabálysértésnek minősül.

Ha valaki pedig költési időben leveri a fecskefészket és kettő fióka elpusztul, az eléri a fokozottan védett egyed legalacsonyabb természetvédelmi értékét, azaz 100 ezer forintot. Ebben az esetben akár 3 év börtönbüntetés is kiszabható állatkínzás és természetkárosítás miatt. Amennyiben a természetvédelmi kár eléri a 2 millió forintot, akár 5 év börtönbüntetés is kiróható.

Hozzátette Lehoczky Krisztián, hogy a Mályi Madármentő Állomásra évente körülbelül 600 fecske érkezik be. Egy részük viharokban, vagy a 40 fokos nyári forróság miatt az aszfalton sérül meg. Viszont vannak olyanok is, amelyek emberi beavatkozás miatt. Olyankor mindig megteszik a rendőrségen feljelentést. Súlyos sérülésnél pedig továbbküldik az állatot a Hortobágyi Madárkórházba.

Elmondta azt is, hogy költési időszakon kívül, tehát szeptembertől áprilisig indokolt esetben kormányhivatali engedéllyel eltávolíthatók a fészkek. A kérelmet mindig alá kell támasztani, amit hatóságilag elbírálnak.

Azonban a fecskepiszok jelenléte nem elegendő indok rá, mivel ma már beszerezhető az úgy nevezett fecskepelenka. Ez egy olyan deszka, amit a fészek alá, a falra merőlegesen lehet felhelyezni. Csak annyi teendő van vele, hogy időnként le kell tisztítani.

Kapcsolódó
Műfészkekkel várják a fecskéket a gyulai vasútállomáson
A vasútállomás felújítását csak a fészkelési időszakon kívül kezdenék.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik