Mozaik

Motorosok és kutyasétáltatók tettek tönkre fészkeket Vásárhelyen

Facebook/Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület
Facebook/Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület
A hódmezővásárhelyi téglagyári tavak homokszigetein költő gulipánokat zavarták meg és tették tönkre fészkeiket.

Azt, hogy szándékos vagy akaratlan rongálás áldozatai lettek a Téglagyári-tavak homokszigetein fészkelő madarak, nem tudni. A Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület önkéntesei már az elmúlt években is igyekeztek óvni a víz alól felbukkanó természetes zátonyokat, és fészkelésre csábítani minél több védett partimadár fajt. A szigeteken végül nem egyszer rekordszámú gólyatöcs költött és repített fiókákat sikeresen – írta meg a Délmagyarország.

Molnár Ádám, a civil szervezet elnöke már többször is hangsúlyozta, mennyire fontos lenne, hogy ne ismétlődjenek meg a korábbi rongálások. Amikor ugyanis az aszályos időjárás miatt néhány éve először bukkantak felszínre a homoszigetek az apadó vízben, sokan a kihelyezett figyelmeztetés ellenére is bejártak a száraz lábbal megközelíthető zátonyokra. Legtöbbször csak ott fényképezkedni. A természetvédők belátták, nem szándékos a károkozás, az óvatlan kirándulók mégis ártottak a költő pároknak, a fiókáknak. Az alig észrevehető fészkek ugyanis szinte beleolvadnak a környezetbe.

Úgy vélik, eddig szépen kérték az arra járókat, lehetőleg óvják, kerüljék a területet. Ám most mégis kutya- illetve keréknyomokkal van tele a tómeder;  vélhetően motorral megzavarták a költőpárokat, sőt tönkre is tettek gulipán fészkeket.

Molnár Ádám lapunknak a lapnak elmondta, teljesen tanácstalan. Azt remélte, hogy a számtalan információs tábla, a figyelemfelhívó üzenetek eljutnak mindenkihez. Nem egyszer kérte már a helyszínen is a zátonyoknál sétálókat, hogy vigyázzanak jobban. Úgy véli, ennél többet már csak külső segítség bevonásával tehetnének.

Elmondta azt is, hogy a környékben a téglagyári tavakhoz hasonló szikesek többsége kiszáradt, így a vásárhelyi terület mintegy a költő párok, a vízimadár állomány mentsvára. És nem árt azt sem tudni, hogy némely vonuló faj természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Kapcsolódó
Engedéllyel vertek le fecskefészkeket a kenderesi benzinkúton
A műveletre a töltőállomás értékesítése és arculatváltása miatt adott természetvédelmi engedélyt a hatóság.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik