Virágzó vidékünk

Bevált a tűzijátéktilalom, a vízimadarak 80 százaléka az Öreg-tavon maradt

facebook/MME - Magyar Madártani Egyesület
facebook/MME - Magyar Madártani Egyesület
Az elvándorolt vadludak is csak a magas vízállás miatt kerestek más állóvizeket a környéken, éjszaka pedig több csapat visszatért.

Tatán 2018 óta tilos szilveszterkor tűzíjátékozni ezért a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, az Által-ér Szövetség, a rendőrség, a polgárőrök és az előzetesen regisztrált önkéntesek széleskörű részvételével már délután megkezdődött az Öreg-tó környékén a járőrözés, estétől pedig a város teljes területére kiterjesztették a szolgálatot.

Tavaly a tilalom ellenére sem sikerült a vadlúdállományt itt tartanai, idén azonban csak a magas vízállás miatt kerestek más állóvizet a madarak. Éjszaka pedig több vadlúdcsapat is érkezett, a környékbeli durranások miatt a csendes tatai környezetet választották inkább.

A tatai Öreg-tavon pihenő több ezer vízimadár túlnyomó többsége (mintegy 80 százaléka) kitartott a tó vizén. A tavon éjszakázó vadludak száma növekedett, mert az Öreg-tóra az éjszaka során újabb csapatok érkeztek

– írta posztjában a Magyar Madártani Egyesület (MME).

Az idén először kezdeményezett “Csendes séta a vadludakért” igen népszerűnek bizonyult, a késő éjszakai időpontban több, mint 60-an vettek részt ezen a programon az Öreg-tó partján.

Musicz László, az MME vármegyei csoportjának tiszteletbeli elnöke a Kemmának úgy nyilatkozott, hogy a tilalom bevezetése óta eddig hat szilveszter zajlott, ebből pedig a mostani volt a legjobb.

Kapcsolódó
Bámulatos videó a Tatai Öreg-tóról kirepülő vadludakról
Olyan érzés, mintha egy lennénk közülük.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik