Életmód

Járőrszolgálattal akadályoznák meg Tatán a szilveszteri tűzijátékozást

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Madárvédők, rendőrök, polgárőrök és természetvédők is különböző ötletekkel érkeztek hétfőn a Zöld Kerekasztalra Tatán. A téma ezúttal is a szilveszteri tűzijátékozás megelőzése volt a vadludak védelmében, írja a kemma.hu.

Dr. Musicz László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei helyi csoportjának tiszteletbeli elnöke arról beszélt, hogy három lépésből áll a tervük.

  • Az első a megelőzés, szórólapozással, illetve személyes beszélgetésekkel szeretnék felhívni a lakosok figyelmét arra, hogy ami számukra szórakozás, az a természet élővilágára milyen negatív hatással van.
  • A második lépés a tűzijátékok, pirotechnikai eszközök beszerzésének a megnehezítése.
  • A harmadik lépés pedig maga a szilveszteri járőrszolgálat lesz, 8–10 csapat fogja járni azokat a tatai helyszíneket, ahol az elmúlt években a legnagyobb volt a durrogtatás. A csapatok polgári természetőrökből, polgárőrökből, természetőrökből és a rendőrség munkatársaiból fog állni, és azt szeretnék, ha a folyamatos jelenlétükkel megakadályozhatnák a tűzijátékok fellövését.

Michl József, Tata polgármestere elárulta, hogy idén egy különleges programmal, egy alternatív szilveszterrel szeretnének készülni a helyieknek.

Szilveszteréjszaka az, amikor hazánkban engedélyezik a tűzijátékok használatát. Tatának bizonyos területein azonban ezt már évek óta rendelet tiltja. Ezért egy úgynevezett csendes szilvesztert szervezünk és reméljük, hogy még helyi szervezetek is csatlakoznak hozzánk. Ez azt jelentené, hogy az év utolsó éjszakáján, ha szép idő lesz és sokan ki szeretnének jönni, akkor azt töltsük együtt a tóparton egy csendes szilveszterrel. Nincsen tűzijáték, üvöltözés, hangoskodás, de együtt örülünk, hogy átmegyünk az új évbe

– árulta el a város vezetője.

Kapcsolódó
Megérkezett Tatára a vadludak királya
Globálisan veszélyeztetett, fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik