Virágzó vidékünk

Mínuszokat mértek ma hajnalban a Bükk-fennsíkon

facebook/Mohos-töbör mikroklíma kutatás, ME Földrajz-Geoinformatika Intézet/illusztráció
facebook/Mohos-töbör mikroklíma kutatás, ME Földrajz-Geoinformatika Intézet/illusztráció
Először mértek idén nyári fagyot a Mohos-töbörben.

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete mikroklíma kutatást végez a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben, a mért adatokat pedig rendszeresen közzéteszi közösségi oldalán. Gyorshírükben június 6-án arról számoltak be, hogy “megvolt” az idei első nyári fagy a fennsíkon.

Ma hajnalban az idei első nyári fagy 2 méter magasságban került rögzítésre a Mohos-töbörben. A hőmérsékleti minimum -1,4 Celsius-fokon 4 óra 50 perckor állt be az intézetünk által üzemeltetett meteorológiai állomás adatai szerint

– írták a Facebookon, mellékelve egy grafikont is.

Mint jelezték, a Bükk-fennsík más területein is fagyosan indult a nap. A Kerékgyártó Róbert és csapata által monitorozott Vörösmeteor-töbörben -0,6 C-ig hűlt a léghőmérséklet.

Mi a töbör?

A töbör jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsíkon nagyjából 750 méteres magasságban lévő Nagymezőn számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található.

 

Átmérőjük a néhány méterestől a néhány száz méteresig terjed.

 

Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a töbrök alján akár nyári éjszakákon is lehetnek mínuszok.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik