Virágzó vidékünk

15 kihagyhatatlan látnivaló a Tisza-tó körül

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Érdemes ellátogatni erre a varázslatos helyre, hogy felfedezzük mindazt, amit a Tisza-tó kínál.

A Tisza-tó (1988-ig Kiskörei víztározó) Magyarország második legnagyobb tava és legnagyobb mesterséges tava a Tiszán, az Alföld északi részén. Gazdag ökoszisztémája, gyönyörű tájai és a számos lehetséges szabadidős tevékenység miatt egyre népszerűbb úti cél.

Területe 127 km², melyen mozaikosan váltakoznak a nyílt vízfelületek, szigetek, holtágak, sekély csatornák. Hossza (a Tisza folyása mentén mérve, vagyis nagyjából észak-déli irányban) 27 kilométer, átlagos mélysége 1,3 méter; a legmélyebb pontján azonban 17 méter mély. 43 négyzetkilométernyi sziget található benne.

Az alábbiakban bemutatjuk a Tisza-tó kihagyhatatlan látnivalóit és programjait, amelyek garantáltan felejthetetlenné teszik az ide látogatók számára.

1. Tisza-tavi Ökocentrum

2012-ben nyílt meg Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, amely interaktív módon mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeit és élővilágát. A látogatóközpont 2600 m²-es főépülete többek között kiállításoknak, rendezvényeknek ad otthont, de kilátó is található itt. A 735 m³ össztérfogatú akváriumrendszer a legnagyobb édesvízű akvárium Európában. A főépületet héthektáros szabadidőpark veszi körül állatbemutatókkal és játszóterekkel; skanzenje a 19. századi életmódot mutatja be. Az ökocentrum kikötőjéből vízitúrák és kishajós kirándulások indulnak.

Wikimedia Commons

2. Tisza-tavi Vízi Sétány

A Tisza-tavi Vízi Sétány egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy közvetlenül a víz felett, pallókon sétálva fedezzük fel a tó különleges élővilágát. A sétány különösen alkalmas madármegfigyelésre, mivel számos madárfaj él itt, köztük ritka és védett fajok is. A sétány Poroszlóról indul, és több kilátópontot is érint, ahol pihenhetünk és gyönyörködhetünk a természetben.

3. Tisza-tavi Madárrezervátum, Tiszafüred

A Tisza-tavi Madárrezervátum a madárkedvelők Mekkája. Az itt található gazdag madárvilág egész évben lenyűgöző látványt nyújt, különösen a tavaszi és őszi vonulási időszakban. A Tiszavalki-öbölben található rezervátum szigorúan védett természeti érték, amelyet felvettek a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába (Ramszari egyezmény), és része az UNESCO által adományozott Világörökség része-címet elnyert Hortobágyi Nemzeti Parknak.

Wikipedia

4. Szabics Kikötő és Szabadidő Part

A Tisza-tó környékén a Szabics Kikötő és Szabadidő Part az egyik legnépszerűbb kikötő. Innen indulva bérelhetünk csónakot vagy kajakot, hogy felfedezzük a tó rejtett zugait és szigeteit. A parton számos lehetőség van horgászatra, valamint kerékpártúrákra is, mivel a környéken kiépített kerékpárutak találhatók.

5. Tiszavirág Ártéri Sétaút

A Sétaút a tiszaörvényi Szabics Kikötőből a belépőjegy megváltása után egy rövid csónakázással érhető el. A Sétaút egész évben látogatható.

A 2000 m hosszú tanösvény a tiszavirág életét, fejlődési fázisait és a Tisza-tó élővilágát mutatja be. Madármegfigyelő tornyai és a séta végcélját is jelentő belső tó, a Göbe halászladikjai is igen népszerűek.

6. Tisza-tó strand, Abádszalók

Az abádszalóki strand az aktív pihenés kedvelőinek paradicsoma. A tó ezen részén a víz sekély és gyorsan felmelegszik, így ideális fürdőhely. A strandon számos vízisport lehetőség várja a látogatókat, például vízisí, jet-ski, wakeboard és wakesurf.

7. Kerékpárutak a Tisza-tó Körül

A Tisza-tó körül kialakított kerékpárút-hálózat kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy két keréken fedezzük fel a tó környékét. Az útvonalak jól kiépítettek és jelzettek, így kezdők és tapasztalt kerékpárosok számára egyaránt ideálisak. A kerékpározás közben számos pihenőhely és kilátópont található, ahol megállhatunk és élvezhetjük a természet szépségét.

8. Függőcsatorna, Tiszafüred

Hazánk egyetlen függőcsatornáját Tiszafüreden 1940. június 20-án adták át. Az ipartörténeti jelentőségű tiszaörvényi szivattyútelepen napjainkban is ugyanazok a berendezések működnek, mint a megépítésekor. A hazánkban páratlan építmény szivattyútelepét a gátkoronára emelték, innen indul a közel 320 méter hosszúságú, lábakra épített függőcsatorna, mely hazánk első öntözőrendszerének része. A betonvályúra a szivattyútelep és a környező térség közti szintkülönbség áthidalása miatt volt szükség, valamint azért, mert a gát csak később épült meg a szivattyútelep közelében, így azon a helyen akkor még a Tisza vize folyt.

9. Óhalászi sziget

Tiszahalász község lakói a Tiszából éltek, halásztak, ártéri gazdálkodást folytattak. 1876. március 24-én hatalmas árvíz pusztított e területen, amely miatt Tiszahalászon csupán három lakóház maradt épen. A község lakóit kitelepítették, leszármazottaik pedig a közeli Újlőrincfalván élnek. A Tisza-tó duzzasztását követően a falut körülvette a tó, így az egykori község nyomai még nehezebben megközelíthetővé váltak. A szigetet azóta sűrűn benőtte a növényzet, ám az akácosban vágott labirintusszerű ösvényen, több információs tábla érintésével, még most is fel lehet fedezni egy-egy épített emléket a múltból.

10. Kiskörei Tisza-híd

Az 780 méteres tiszai híd az ország harmadik leghosszabb vasúti hídja. 1880-ban ez volt az első olyan létesítmény Magyarországon, amelyet vasúti és közúti forgalomra vegyesen terveztek. A híd eredetileg fából készült, ami az idők során elkorhadt, ezért rövidesen acélszerkezettel építették át. A hídon kialakítottak a gyalogosok számára egy járdát is, így akár a Tiszát is megcsodálhatjuk a magasból.

11. Kiskörei Hallépcső

A Kiskörei Hallépcső egy különleges mérnöki létesítmény, amely lehetővé teszi a halak számára, hogy megkerüljék a Kiskörei Vízerőmű gátját és feljussanak a Tisza felsőbb szakaszaira. A lépcső különösen lenyűgöző látványt nyújt a halak vonulási időszakában, amikor több ezer hal használja ezt az útvonalat. A lépcső mellett kilátópontok és pihenőhelyek is találhatók, ahol megfigyelhetjük a halak mozgását.

12. A 300 éves fa

A Tisza-hídtól nem messze található egy védett tölgyfa, ami egyes becslések alapján akár háromszáz éves is lehet. 28 méter magaságával és több mint hat és fél méteres törzsméretével igazán tekintélyt parancsoló fa. A helyi legenda szerint, ha a szerelmesek a lomba alatt csókot váltanak, akkor örökre együtt maradnak.

13. Kenguru Park, Tiszaderzs

A Tisza Tó partján megelevenedik az Ausztrál kontinens. A kenguru parkban nenett kenguruk között sétálhatunk, megcsodálhatjuk a vörös óriáskenguruk lenyűgöző termetét, de Ausztrália színes madarai a legkisebb zebrapintytől a legnagyobb kakadu fajokig is megtalálhatók itt.

14. Vízi kilátók: Fattyúszerkő, Bölömbika, Küszvágó csér

A kizárólag vízi úton látogatható Tisza-tavi kilátók mindegyike egy-egy itt honos madárról kapta a nevét, csodás panorámát élvezhetünk róluk.

15. Lábasház kilátó

Kiskörén, a Köre Kikötőben található a Tisza-tó legmagasabb tornya, amelynek tetejéről az Abádszalóki-medencére és a Kiskörei Vízlépcsőre nyílik szép kilátás. A 19 méter magas, csónak formájú szerkezet látogatása ingyenes.

A Tisza-tó nemcsak Magyarország egyik legszebb természeti kincse, hanem rengeteg szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Legyen szó madármegfigyelésről, vízisportokról, kerékpározásról vagy egyszerűen csak a természet csendes élvezetéről, itt mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb programot. Érdemes ellátogatni erre a varázslatos helyre, hogy felfedezzük mindazt, amit a Tisza-tó kínál.

Kapcsolódó
Megnyílt a Kérész Központ Tiszafüreden
Multifunkcionális kiállítótér, babzsákmozi, természetbúvár labor és digitális homokozó is várja a természet szerelmeseit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik