Virágzó vidékünk

Videón a tiszavirág különleges küzdelme

Fájdalmasnak tűnik az átváltozás.

A kérészek rajzása, vagyis a tiszavirágzás általában június közepétől a hónap végéig tart. Idén azonban korábban eljött ez az időszak a melegebb időjárásnak köszönhetően.

Főrajzáskor akár milliónyi kérész repkedhet a folyók felett, míg az előrajzás alkalmával százával jelennek meg, utórajzáskor pedig néhány tucatnyian.

Így zajlik a tiszavirág átalakulása

A hímek a tömeges rajzás előtti utolsó lárvastádiumot követően egy nehezen repülő szubimágóvá válnak, ilyenkor a partra repülnek, vagy a vízből kiálló faágakra, a növények leveleire kapaszkodnak fel. Ekkor egy szárnyas, röpképes szubimágó alakul ki, amely azonban még nem szaporodóképes. A vízből így kikerült szubimágó néhány óra eltelte után, egy újabb vedlést követően válik csak imágóvá, amely már reprodukcióra és repülésre is képes felnőtt egyed.

A nőstények kissé később jelennek meg a rajzás helyszínén, mint a hímek, és lárvaállapotukból egyből imágóvá alakulnak, vedlésüket követően azonnal párzóképesek.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának természetőrének, Bogáti Andrásnak a Rába partjánál készült felvételén jól látható a kifejezetten küzdelmesnek tűnő folyamat.

Kapcsolódó
Soha nem látott videón a tiszavirág és a törpedenevér találkozása
A durvavitorlájú denevér a Tisza vize felett alacsonyan cikázva tiszavirágot próbált fogni, a videóból kiderül, sikerrel járt-e.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik