Mozaik

Soha nem látott videón a tiszavirág és a törpedenevér találkozása

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Monoki Ákos
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Monoki Ákos
A durvavitorlájú denevér a Tisza vize felett alacsonyan cikázva tiszavirágot próbált fogni, a videóból kiderül, sikerrel járt-e.

Kollégáinknak nem mindennapi megfigyelésben volt részük. Szolnok-Tószeg között Nagy Gábor és Monoki Ákos természetvédelmi őr egy durvavitorlájú denevért (Pipistrellus nathusii) vett észre, amint a Tisza vize felett alacsonyan cikázva tiszavirágot próbált fogni, írta Facebook oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Az elmúlt napokba kezdődött el a tiszavirágzás, ami ámulatba ejtő pillanatokat ad a természet szerelmeseinek. De nem csak mi emberek figyeljük ezt a különleges eseményt, hanem az élővilág tagjai is, akik számára a kérészek rajzása finom falatokban bővelkedő esemény. Többek között a madarak, a denevérek, az ügyesebb kisemlősök számára is betevők kínálnak a tiszavirágok.

Így volt ezzel egy durvavitorlájú denevér is, aki ügyesen manőverezett a víz felszíne felett és el tudta csípni a különleges szerzeményt.

Sikerrel is járt, de a termetes zsákmánnyal nem tudott felemelkedni, hanem egyenes vonalban repülve a parton landolt, ahol elfogyasztotta kiadós zsákmányát. Természetesen nem állt le egy kérésznél, fogott még egyet és ugyanígy a parton ette meg

– részletezték a nem mindennapi megfigyelést.

A durvavitorlájú denevér kis termetű faj. Testhossza 4,6-5,5 cm, alkarhossza 3,2-3,7 cm, testtömege 5-7 g.

Legkedveltebb élőhelyei Magyarországon a folyókat kísérő árterek, hullámterek, a helyenként fákkal, bokrokkal tarkított lápok, mocsarak területei és azokkal szomszédos mozaikos területek, viszont az erdővel borított élőhelyeket kisebb számban, vagy alkalomszerűen keresi fel. Odúkban, épületek zugaiban, is kialakíthatja szálláshelyeit, valamint szülőkolóniáit. Télen faodúkba húzódik. Néhány tíz egyedtől akár a 300-400 példányig terjedhet kolóniái nagysága.

Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 Forint.

Hogy száll fel a denevér a talajról? Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának a videójából kiderül.

Kapcsolódó
A Maroson is elkezdődött a kérészek násza
Ez még az előrajzás, napokon belül megkezdődhet a főrajzás is, amikor milliónyi kérész táncol majd a víz felett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik