Virágzó vidékünk

Korán megkezdődött a kérészek csodálatos násza

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A természet hamarabb ébredt a szokásosnál.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) egy rövid életű kérészfaj, amikor befejezi a folyó üledékében töltött hároméves lárvaéletét, imágóként kifejlődve 8-12 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága eléri a 6-7 centimétert. Európában a legnagyobb kérészfaj.

Lárvái Magyarországon, a Tisza leszakadó peremű agyagos partszakaszain, vízalatti telepeken élnek nagy tömegben.

Minden évben – ha a megfelelő hőmérsékleti viszonyok elérik a szükséges értéket – a kérészek megkezdik rajzásukat (kirepülés, násztánc, párzás, peterakás, pusztulás), mely általában június közepétől a hónap végéig tart. A látványos természeti jelenség intenzitása évről évre változó.

A beszámolók szerint vannak napok és folyószakaszok, ahol „csak” néhány száz példány röpköd a víz felett, más időben és helyszínen viszont úgy tűnik, mintha a folyóra szőnyeget terítettek volna tiszavirágból.

Három szakaszban történik a rajzás. Az előrajzás alkalmával csak százával repülnek az állatok. A leglátványosabb főrajzás során milliónyi kérész repül a víz felett. Az utórajzáskor már csak néhány tucatnyi röpképes imágóval találkozhat a megfigyelő. A tiszavirágzás az esti órákban kezdődik, és körülbelül három órán át tart.

Idén korábban kezdődött a rajzás, köszönhetően a szokásosnál melegebb tavasznak. Több helyszínen is készült videó a jelenségről.

Virág János felvétele a hét végén Mezőberénynél a Kettős-Körösön

Pálinger István felvétele Győrben a Rábánál

Kapcsolódó
Tíz éve nem láttak ilyen hatalmas kérészrajzást a Tiszán
Tiszainokánál az egyedszám az egymilliót is meghaladta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik