Virágzó vidékünk

Minden várakozást felülmúlhat az idei kajszitermés

pixabay
pixabay
Több mint duplája lehet az idei termés a tavalyinak.

Az idén a becslések szerint 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők, ez több mint duplája a tavalyi 6-8 ezer tonnának, de elmarad a 2022-es adatoktól  – derül ki a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB MTI-nek küldött felméréséből.

Idén hosszú szezonra lehet számítani, mivel a szokásosnál két héttel korábban, már május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása

– közölték.

A két szervezet körképe szerint minőségi problémák egyelőre nem jelentkeztek az ültetvényeken, viszont a tavaszi fagyok komoly károkat okoztak a Dunántúlon, az ország középső, illetve északi és északkeleti részében.

Elsősorban Pest, Bács-Kiskun és Borsod vármegyékben fekvő ültetvényeken lehet jelentősebb terméskiesésre számítani

– írták.

Az elmúlt évek drasztikus fagykárai miatt megállt a korábban elindult termőterület-bővülés; 2013 és 2020 között 4000 hektárról 5700 hektárra nőtt az ültetvények területe, de ez mára 5000 hektárra csökkent.

A legfontosabb termőtájak Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Tolna és Fejér vármegyében vannak.

Emlékeztettek: az évről-évre jelentkező komoly fagykárok miatt az éves termésmennyiség jelentős szórást mutatott az elmúlt években. Míg 2018 előtt, évjárattól függően 20 és 35 ezer tonna között mozgott a betakarított mennyiség, 2023-ban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt már csak 6-8 ezer tonna kajszi termett.

Jelezték: az idei évre vonatkozó termésbecslés a következő hetek időjárásának függvényében változhat.

Kapcsolódó
Az erkélyen is megterem a kajszibarack
Léteznek olyan kifejezetten erkélyre való törpe kajszibarackfák, melyeket társaházak, panelek erkélyein is lehet tartani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik