Mozaik

Felfalják a barackost a vaddisznók Kerecsenden

Getty Images
Getty Images

Nagy László, kerecsendi őstermelő barackosában vaddisznók garázdálkodnak az utóbbi időben. Olyannyira kártékonyak, hogy a termelő számításai szerint kétszáz kilogramm barackot ettek le a fákról, írja a heol.hu.

A lapnak arról beszélt, a szüret kellős közepén tartanak, és a vadkár olyan méreteket öltött, hogy elképzelni sem lehet.

Nem kiló, hanem mázsaszámra zabálják fel főleg a vaddisznók a barackot. Leszaggatják az ágakat, összetapossák a földet, s ez kihat a következő évekre is

– panaszolta.

Szerinte a szagriasztókat már nem lehet használni, mert átveszi a barack a büdös szagot. Van hangágyújuk is, de azt tapasztalták, hogy azoktól húsz méterre már túrja a földet a vaddisznó. Túlszaporodás van, ennek egyenes következménye hogy ilyen károkat csinálnak.

Mint mondta, keresték a vadásztársaságot, folyamatosan hívják, tájékoztatják őket, szavai szerint ígéretet tettek rá, hogy lőnek, de eddig ilyet még nem tapasztaltak.

Megegyeztünk velük, hogy a területen este 8 órától reggel 5-ig egy tulajdonos sem tartózkodik, tehát bármikor jöhetnek, csak végre gyérítsék az állományt

– mondta.

Hozzátette, ugyan nem panaszkodik nagyon az összetermés miatt, de most alapvetően is kevesebb barack van. A tavalyi aszálykárokat, a tavaszi fagykárokat most pihenik ki a fák, ezért vannak olyan növények, amelyek nyugvó állapotban vannak, és ezért nincs rajtuk egy szem barack sem.

Kapcsolódó
Az erkélyen is megterem a kajszibarack
Léteznek olyan kifejezetten erkélyre való törpe kajszibarackfák, melyeket társaházak, panelek erkélyein is lehet tartani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik