Virágzó vidékünk

Közösségi csillagda nyílt Ajkán

Bakonyi Csillagászati Egyesület
Bakonyi Csillagászati Egyesület
A Bakonyi Csillagászati Egyesület átadta a a Claudia Inter Stellas közösségi csillagdát Ajkán, a Csékút nevű városrészben lévő Asztrokertben.

A csillagdában kapott helyet az ország legnagyobb Yolo-típusú tükrös távcsöve, valamint egy Newton is. Az egyesületnek naptávcsöve is van, amellyel kiválóan lehet szemlélni a napkitöréseket – írta meg a Veol.

Köszöntőjében Ivanics Ferenc elnök az ötlet megszületéséről elmondta, hogy már 2018-ban, amikor úrkúti csillagászati klubból ajkai székhelyű egyesületté váltak, célul tűzték ki, hogy olyan bemutatóhelyet építenek, amelyet a csillagászat iránt érdeklődők szabadon látogathatnak. Az egyikük Ivanics-Rieger Klaudia volt, aki tanárként különösen fontosnak tartotta, hogy legyen egy hely, ahol anyagi helyzetre való tekintet nélkül minden érdeklődőnek lehetősége nyílik gyarapítani a tudását.

Bakonyi Csillagászati Egyesület

A csékúti telek megvásárlása mellett a terület alacsony fényszennyezettsége és könnyű megközelíthetősége miatt döntöttek. Az építkezés, területrendezés társadalmi munkában zajlott. Klaudia az építkezést már nem érhette meg, tavaly januárban elhunyt.

Az átadás egy fontos állomás az egyesület életében, a munka azonban folytatódik tovább. A főépülethez szeretnének hozzáépíteni egy kisebb előadótermet, hogy egész évben tudják fogadni az érdeklődőket, valamint táborokat is kívánnak tartani, annak feltételeit is meg kívánják teremteni.

A következő klubfoglalkozás július 5-én, pénteken 20 órakor kezdődik az Asztrokertben.

Kapcsolódó
Lefotózták az 50 ezer éve nem látott üstököst a Bükkből
A Bükki Csillagda munkatársa pillantotta meg az éjszakai égbolton.
Olvasói sztorik