Virágzó vidékünk

Drámai a helyzet a Rába mérgesi szakaszán

Facebook/mérges község önkormányzata
Facebook/mérges község önkormányzata

A mérgesi híd lábánál ugyanis óriási, soha nem látott mennyiségben torlódott össze a hordalék. Jórészt fa, amiből óvatos becsléssel több száz, de inkább több ezer köbméternyi torlódott fel a folyón, a hídtól több száz méteren – írta meg a Kisalföld.

A helyiek aggódva nézik hídjukat, vajon bírja-e a hatalmas terhelést? A portál ugyanezt kérdezte Mérges polgármesterétől, Balázs Vincétől.

Nem vagyunk nyugodtak, de egyelőre semmit nem tehetünk. Igaz, a problémát már jóval az árvíz előtt jeleztem. Természetesen az önkormányzat figyelmét is sokan felhívták a kialakult helyzetre, ami mostanra már nemcsak katasztrófalátványosság, hanem egyre ijesztőbb.

A község azonban tehetetlen, a híd ugyanis nem Mérgesé. Kiderült az is, hogy semmilyen írásos dokumentum nem található róla, illetve helyrajzi száma sincs az építménynek.

Emiatt sajnos vis maior kérelmet sem tudunk benyújtani. Már tavaly igyekeztem intézkedni az ügyben, hiszen nap mint nap láttuk, hogy egyre aggasztóbb állapotok lesznek a hídnál. Országgyűlési képviselőnk segítségét is kértem. Idén februárban azt a tájékoztatást kaptam, hogy a Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság kivizsgálta kérésünket és megalapozottnak találta.

A hordalék eltávolításával az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságot bízták meg. Sajnos, a kialakult árvízi helyzetben nincs lehetőség és mód a munkát elvégezni.

Bízom benne, hogy az ár levonulása után minél előbb megoldódik a probléma

– mondta a polgármester.

Kapcsolódó
Így vette birtokba a Gemencet az áradó Duna
Bámulatos fotókon, ahogy a folyó elfoglalja azt, ami az övé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik