Virágzó vidékünk

Élményutat építenek a Gerecse régi bányavasútjából

Facebook/A dorogi homokvasút baráti köre/Kalocsai József
Facebook/A dorogi homokvasút baráti köre/Kalocsai József
A létesítmény kapcsolódik a térség folyamatban lévő turisztikai fejlesztéseihez, valamint az Euro-Velo VI. nemzetközi kerékpárút hálózathoz és az országos túraútvonal hálózatokhoz.

Élményút készül a dorogi homokvasút nyomvonalán – írta az MTI.

Élményutat alakítanak ki a Dorogi-szénmedence egykori bányáiba tömedékanyagnak homokot szállító kisvasút 40 kilométeres nyomvonalán, az érintett hat település önkormányzatának együttműködésével.

A túrázók és a kerékpárosok igényeinek megfelelően járhatóvá teszik és kitáblázzák a sínek helyén vezető útvonalat, valamint vízvételi helyet és tisztálkodást lehetővé tévő pihenőket alakítanak ki, csaknem 500 millió forint ráfordításával.

A természeti és ipartörténeti élményutat a Dorog-Csolnok-Tokod-Mogyorósbánya-Bajót-Péliföldszentkereszt alapútvonalon, és az arról leágazó Annavölgy-Sárisáp szakaszon hozzák létre a Gerecse Natúrpark keleti oldalán.

A homokvasút

A dorogi homokvasút 1922-től 1988-ig üzemelt. Az egyenáramú, felsővezetékes, keskeny nyomtávú vasúton több millió köbméter homokot szállítottak a szénmedence felhagyott vágatainak tömedékelésére. A homokkitermelésnek köszönhető többek között az Esztergom-kertvárosi Palatinus-tó kialakulása.

A több évtizeden át működő, villamosított gazdasági vasútból a töltéseken kívül mára csak néhány tárgyi emlék, dokumentum maradt fent, a síneket és az ipartörténeti emléket képviselő Ganz mozdonyokat ócskavasnak darabolták szét.

A homokvasút indulásának századik évfordulóján Csolnokon emléktáblát avattak, hagyományőrző helyiek egy jelvényszerző nyomvonalbejáró túrát alakítottak ki, valamint a megtalált romok alapján önkéntesekkel megkezdték egy állomásépület rekonstrukcióját.

Kapcsolódó
Dorogon alakítják ki az ország legújabb kilátóját
Egy emlékművet alakítanak át turisztikai célra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik