Életmód

Milliárdokat “túráznak el” a pilisi erdők látogatói

pixabay
pixabay
A Corvinus kutatói kiszámították azt is, hogy egy átlagos magyarországi erdőlátogatás értéke 870 forint.

Évente akár 4 milliárd forintot is eltúráznak a magyarok a pilisi erdőkben a Corvinus Egyetem kutatói szerint, akik elsőként mérték fel a Pilisi bioszféra-rezervátum gazdasági értékét az utazásiköltség-módszer szerint.

Az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményben ismertették, az adja meg a terület értékét, hogy az odalátogatók mennyi pénzt és időt szánnak a felkeresésére.

Az eredmények szerint az egyik legnépszerűbb hazai kirándulóhely, a Pilisi bioszféra-rezervátumban a kirándulók erdei kikapcsolódásának pénzbeli értéke 2020-ban körülbelül 3,8 milliárd forint volt, ez 2023-ban mintegy 4,6 milliárd forintot tesz ki. Egy félnapos túrázás 2900 forintot, egy egész napos kirándulás 5000 forintot ér a kirándulóknak.

A kutatók megállapították, hogy a magyar erdők együttes rekreációs értéke mintegy 39 milliárd forint, amely az évente kitermelt fák piaci értékének ötöde.

A társadalom ingyenesnek és gyakran magától értetődőnek veszi a természet által nyújtott előnyöket, pedig a zöld környezet megléte már korántsem evidens, segítheti azonban a természeti tőke elismerését, ha az értékét pénzben is kifejezik – hangsúlyozták.

Széchy Anna, a tanulmány egyik szerzője a közleményben azt írta, a nem piaci előnyök számszerűsítése segítheti a hatóságokat abban, hogy jobban megértsék a rekreációs szempontok fontosságát és figyelembe vegyék azokat erdőgazdálkodási döntéseikben.

A Corvinus kutatói kiszámították azt is, hogy egy átlagos magyarországi erdőlátogatás értéke 870 forint.

Kapcsolódó
Demecs Norbi és Koczog András tanácsai őszi túrákhoz
Hogyan induljunk el felfedezni az őszi erdők, mezők színes forgatagát? A Mátra legtapasztaltabb túravezetője és a vadkempingezés egyik hazai képviselője segített nekünk tanácsaival.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik