Virágzó vidékünk

Egy zalai faluban 530 százalékkal drágultak az ingatlanok

wikimedia commons
DCIM101MEDIADJI_0672.JPG
wikimedia commons
DCIM101MEDIADJI_0672.JPG
Két borsodi település is felkerült a 10-es listára, ezekben a falvakban közel 400 százalékos a drágulás.

A money.hu legfrissebb elemzésében összefoglalta az elmúlt öt év legdinamikusabb drágulását mutató települések top 10-es listáját. Az ingatlan.com adatai felhasználásával összeállított toplistát egy zalai falu vezeti, a második egy baranyai község, harmadik pedig egy Csongrád-Csanád vármegyei település.

Az elmúlt öt év ingatlanpiaci folyamatai alapján látható, hogy nem a felkapott és legdrágább területek ingatlanárai növekedtek a legnagyobb ütemben, sokkal inkább a fejlődő régióké.

A top 10 legnagyobbat dráguló település ingatlanárai ötszörösükre-hatszorosukra nőttek. A trendek akár befektetői szempontból is érdekesek lehetnek, hiszen egyes fejlődő vidéki települések ingatlan értéknövekedése jelentős hasznot hozhat annak, aki jól becsüli meg a térség ingatlanpiacának várható alakulását. A helyi ingatlan tulajdonosok pedig abban a kedvező helyzetben találhatják magukat, hogy a birtokukban lévő lakásukon keresztül a vagyonuk is jelentősen növekedett.

Az elemzés listát is állított, az elmúlt öt évben hol a legnagyobb ingatlanár-növekedés.

A lista élén Zalaszentmihály áll, itt 530 százalék az emelkedést, őt követi a baranyai Bogád 527 százalékkal, majd a Csongrád-Csanád vármegyei Ferencszállás tartozik még az 500-as ligába, itt 521 százalék volt a növekedés.

money.hu

Nem lenne meglepő, ha öt év múlva Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Zala – de akár Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye települései is az ingatlanok szempontjából legjobban felértékelődő térségek között szerepelnének. Az egészen biztos, hogy az elmúlt hónapokban bejelentett jelentős beruházások serkentik az ingatlanvásárlási kedvet és egyúttal növelhetik az érintett települések ingatlanjainak értékét is

– mondta el a portálnak Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

Természetesen az egyedi lakásárakat ezeken felül számos tényező befolyásolhatja, úgymint a lakás minősége, szobák és fürdőszobák száma, az iskolák és óvodák közelsége, a bevásárlóközpontok és tömegközlekedés elérhetősége, valamint a közvetlen környezettel kapcsolatos jellemzők is. A money.hu szakértői arra is rávilágítottak, hogy egy-egy fejlődő régió vagy település már a bankok térképére is felkerülhet. A stabilan emelkedő ingatlanárak nagyobb értékű fedezetet biztosítanak a hitelintézetek számára, így a korábbiakhoz képest szívesebben adhatnak lakáshitelt és lazíthatnak az előzetesen meghatározott szigorúbb feltételeken.

(Nyitóképünkön Zalaszentmihály települése látható.)

Kapcsolódó
Közel 660 millió forintért kelt el idén a legdrágább ingatlan
A Duna House statisztikáiból kiderül, miből, mennyiért és milyen ingatlant vásároltak a magyarok 2023-ban, és mennyiért kelt el a legdrágább ingatlan.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik