Kertünk-Portánk

Jelentősen bővült az ingatlankínálat a Balatonnál

wikimedia commons
wikimedia commons
Mind az északi, mind pedig a déli parton 10-20 százalékkal több a hirdetés most, mint egy éve ilyenkor.

Az árak pedig az elmúlt egy évben reálértelemben véve csökkentek, sőt, a déli parton nominálisan is – derül ki az Ingatlan.com által a Világgazdaság számára kigyűjtött adatokból.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a balatoni régiót lendületben tartja, hogy az elmúlt két-három évben rengeteg ingatlanfejlesztés indult. Ugyancsak növeli a likviditást a térségben, hogy ha rosszra fordul a gazdasági vagy épp a finanszírozási helyzet, akkor a legtöbben a második otthonukat dobják piacra az elsődleges helyett,

Jellemzően a befektetésre vett ingatlanokon realizálják az addig felhalmozódott értéknövekményt

– mondta Balogh László.

A szakértő szerint a kereslet tavalyhoz képest élénkült a január-februári időszakban, de még nincs azon a szinten, mint 2022 első két hónapjában. Tavaly nagymértékű, közel 40 százalékos keresletcsökkenés volt az év első két hónapjában, idén viszont 13 százalékkal bővült az érdeklődések száma, de még meg sem közelíti a két évvel ezelőttit.

A tavalyi és az idei első két hónap adatait összevetve az látszik, hogy mind a déli parton és környékén, mind az északi parton, sőt, a Kis-Balaton környékén is nőtt az érdeklődés: 13–23 százalékkal többet regisztráltak, kevesebb csak az északi part környéki, azaz nem tóparti településeken volt.

A balatoni piacon azt érdemes látni, hogy hiába lassult, az árak bizonyos régióban drágábbak, mint Budapest. A lassulás első jeleit 2022 nyarán már lehetett látni, a kínálat növekedése ebből adódóan kevésbé meglepetés a szakértő szerint.

A kínálatbővülést magyarázza, hogy most realizálni akarják a befektetésen elért hozamot az eladók, akik így olcsón jutnak forráshoz. Azok a vállalkozók pedig, akik cégük nyereségét balatoni ingatlanba fordították, a megváltozott piaci környezetben banki hitelt nem akarnak felvenni, olcsóbb finanszírozási lehetőséget pedig ebben találnak.

A legtöbb eladó ingatlant Siófokon hirdetik, szám szerint most is mintegy 2,5 ezret, pontosan annyit, mint egy évvel korábban. Miközben minden második déli parti eladó nyaraló siófoki, a második legnagyobb piacot Keszthelyen, a harmadik legtöbb eladó nyaralót pedig Balatonfüreden találjuk.

Érdekes, hogy míg Siófokon nem nőtt a kínálat, Keszthelyen például nagyot ugrott, a tavalyi 563 helyett egy évvel később már 737 hirdetés volt aktív, és Balatonfüreden is 530 helyett most 620 eladó ingatlan között válogathatnak a vevők.

A Balaton környékén tavaly az első két hónapban látványosan nagyobb a kínálat, mint egy éve, most 9470 eladó nyaraló van a piacon a tavalyi 8347 helyett – írja a vg.hu.

Kapcsolódó
Tihanyban a legdrágábbak a balatoni ingatlanok
A budapesti árakat közelítik a balatoni ingatlanárak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik