Virágzó vidékünk

400 millió forintot is elkérhetnek egy vízparti házért a Balatonnál

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
Az ország legdrágább és legolcsóbb ingatlanjai közül is válogathat, aki Somogyban szeretne házhoz jutni.

A Balaton-partja mentén található épületek ára az elmúlt években annyit drágult, hogy jócskán lekörözi a budapesti négyzetméterét, ráadásul minél közelebb van az ingatlan a vízhez, annál többe kerül, írta a Sonline.

Ha visszamegyünk az időben 10-15 évet, akkor 100 millió forintért gyakorlatilag luxusingatlanhoz lehetett hozzájutni. Manapság ennyi pénz nem biztos, hogy elég egy vízparti apartmanhoz. Esetenként 200-300-400 millió forintot is elkérhetnek egy-egy házért

– nyilatkozta a portálnak Balogh László az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az Ingatlan.com adatai szerint ugyanakkor az elmúlt egy évben folyamatosan ment lefelé a balatoni ingatlanok ára. Siófokon például korábban 1 millió 150 ezer forintot is elkértek egy négyzetméterért, jelenleg azonban már „csak” 1 millió 50 ezret. Ám hiába mentek lefelé az árak, Siófok még mindig jóval drágább, mint a főváros, ahol 940-950 ezer forint körül mozognak a négyzetméterárak.

Ha valaki kedvező áron szeretne balatoni házat vásárolni, akkor a tó valamelyik nyugati településén érdemes keresgélnie, itt akár harminc százalékkal kevesebbért is hozzá lehet jutni egy-egy épülethez. Azonban, ha még olcsóbban akar ingatlanhoz jutni, akkor Dél-Somogyban vesz házat, ahol négyzetméterenként átlagosan 300 ezer forintért, vagy sok esetben még ennél is olcsóbban kínálják az eladó épületeket.

Kapcsolódó
Tihanyban a legdrágábbak a balatoni ingatlanok
A budapesti árakat közelítik a balatoni ingatlanárak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik