Virágzó vidékünk

Siófokon vakációzik legszívesebben a legtöbb magyar

facebook/plázs siófok official
facebook/plázs siófok official
Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Gyula követi a sorban.

Töretlen a magyarok utazási kedve, az elmúlt hetek kedvező időjárása élénkítette a foglalási kedvet. Ez a júliusi telítettségen is látszott és hatással volt az augusztusi előfoglalásokra – közölte a Szallas.hu portál az MTI-vel hétfőn.

Az online szállásközvetítő legfrissebb adatai alapján az eddig beérkező nyári foglalási volumen 19 százalékkal ugyan  elmarad még a tavalyi rekord nyártól, és a bázisnak tekintett, pandémia előtti 2019-es szintet is alulról súrolja.

Az utazók az idén előbb kezdték el lefoglalni a vakációhoz a szállást, a szezonhoz közeledve azonban nem nőtt tovább kiugróan a kereslet

– mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu szóvivője az adatokat értékelve.

Mindezek ellenére van a szezonnak egyértelmű nyertese is: Visegrádon közel 10 százalékkal nőtt a nyári foglalások száma. Összesítésben továbbra is Siófok a legkedveltebb úti cél a vakáció idején a magyarok körében, ezt követi a sorban Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Gyula.

Régiós szinten az előző évek nyári trendjeihez hasonlóan a Balaton a legnépszerűbb, mostanra már minden 3. nyári foglalás ide szól, míg egy hónapja még csupán minden 5. foglalás volt balatoni

– tette hozzá.

Az adatok szerint idén nyáron az éjszakánkénti átlagár egy fő részére Budapesten és vonzáskörzetében a legmagasabb, 14 400 forint. Ezt követi a Balaton 12 500 forinttal és a Nyugat-Dunántúl 12 ezer forinttal. A Tisza-tó a legolcsóbb az átlagárakban, itt 9311 forint egy fő részére egy éjszaka.

Tavalyhoz képest nagyobb léptékű a drágulás a Tisza-tónál, mint a Balatonnál, előbbinél 16,5 százalékos, utóbbinál 15,3 százalékos a változás

– emelte ki a szakember.

A százalékban mérsékeltebb balatoni drágulás fő oka, hogy a tavalyi évben már jelentős áremelkedés történt ebben a régióban. Idén a Velencei-tó drágult legkevésbé a vízparti régiók közül, kicsivel több mint 11 százalékos az áremelkedés a nyárra, ez átlagosan 1200 forintos drágulást jelent.

A szállástípusok közül a hotelek átlagára a legmagasabb, egy főnek egy éjszaka átlagosan 20 600 forint. A panzió esetén 11 400 forint, az apartmannál 9100 forint, míg a vendégházaknál 8800 forint.

Az előfoglalások alapján a nem hotel típusú szálláshelyek a foglalások 74 százalékát teszik ki az előző évekhez hasonlóan, közülük is az apartman a legkeresettebb, a foglalások több mint harmadával

– áll a közleményben.

A foglalások negyedét júniusban és júliusban is SZÉP-kártyával fizették, és 7 százalékkal többen használták ezt a fizetési opciót a tavalyi nyárhoz képest. A turisztikai attrakciók közül az Egri Vár, a Szalajka-völgy, a Szépasszonyvölgy, a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ és a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő a legkeresettebbek.

Kapcsolódó
Horvátország volt a magyarok kedvenc úti célja a nyár első felében
Idén már hosszabb utakra indulunk, mint tavaly.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik