Virágzó vidékünk

Semmiképp sem hagyják veszni a zárva tartó siófoki élményfürdőt

facebook/galerius fürdő
facebook/galerius fürdő
2016-ban adták át, rossz műszaki állapota miatt 2021-ben került lakat az intézményre.

A várt pályázati forrás helyett városi önerőből – vagy hitelből, esetleg közösségi finanszírozással kiegészítve – pótolnák a Galerius fürdő felújítására már elnyert 900 millió forintot. Erről döntött legutóbbi ülésén a város önkormányzata, írta a Siófoki Hírek.

Mint azt megírtuk, a 2021-es nyári főszezonban, júniusban határozatlan időre bezárt a 2016-ban átadott siófoki Galerius fürdő, miután egy szakértői vélemény készült a létesítmény állapotáról, mely megállapította, hogy a nem megfelelő szellőzés miatt omlik a plafon a fürdőtérben és az használhatatlanná vált.

Szakértői felmérés alapján másfél milliárdnyi forintból lehetne ismét biztonságosan és megfelelő műszaki paraméterekkel üzemeltetni az immár lassan két éve balesetveszély miatt zárva tartó Galerius fürdőt. Turizmusfejlesztési támogatásból nemrég elnyert a város 900 milliót, a hiányzó százmilliókat egy másik, energetikai pályázatból tervezte biztosítani. Ezt azonban még ki sem írták és azt sem lehet tudni, kiírják-e egyáltalán.

Amíg az uniós támogatásokhoz hozzá nem jut az ország, addig erre aligha van esély. A 900 millió forint felhasználásáról szóló támogatási szerződést azonban most kell aláírni, így a testületnek is most kellett dönteni

– tájékoztatta a portált dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere.

A zárt ülésen született döntés értelmében felmérik, mely nagy értékű önkormányzati ingatlan(ok) értékesítéséből lehetne a hiányzó százmilliókat előteremteni. De ezzel együtt az üzemeltető Balaton-parti Kft. ügyvezetése is megvizsgálja egy „rendelkezésre állási” banki hitel igénybevételének lehetőségét, ami egyfajta biztosítékként szolgálhat, tehát nem feltétlenül kell majd le is hívni. Szóba kerülhet egy esetleges részbeni közösségi (lakossági, céges) finanszírozás lehetősége is.

Előre menekülünk, a testület szándéka egyértelmű: nem hagyjuk elveszni a 900 millió forintot, megmentjük a fürdőt az utókornak és ez alkalommal normális munkát végeztetünk, hogy ne hozzuk olyan helyzetbe utódainkat, mint amilyenbe elődeink hoztak bennünket

– mondta a lapnak dr. Lengyel Róbert.

Kapcsolódó
Eladó egy dunántúli gyógyfürdő
Kérdés, hogy a rezsiválság idején érdemes-e ilyen beruházásban gondolkodni?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik