Virágzó vidékünk

Siófokon áll a Balaton legszebb bakterháza

Balatoni Szövetség
Balatoni Szövetség
Környezetének érdekes színfoltja, ahol otthon érezheti magát a használója.

Mint azt megírtuk, a napokban átadták az Év Balatoni Háza 2022 építészeti díjpályázat elismeréseit. A három kategória – lakóház, középület, gazdasági vagy üdülő épület – legjobbjai mellett különdíjakat is átadtak, melyek között a Magyar Építész Kamara (MÉK) különdíját a Berecz Tamás DLA és Katók Edit által tervezett siófoki bakterház kapta.

Az épület (kiemelt képünkön) első ránézésre bakterháznak tűnhet – de nem az. A pandémia alatt találóan HOME/OFFICE Irodaház névre keresztelték az épületet, mely egy siófoki vasúti átjáró közvetlen szomszédságában elhelyezkedő, és ezért nagyon kedvező árú, maradék telken épült fel.

A siófoki HOME/OFFICE Irodaház ötletes, környezetének érdekes színfoltja, ahol valóban otthon érezheti magát a használója.

A 2023. március 23-i díjátadó ünnepségen a MÉK képviselője, L. Miha Emőke méltatta a siófoki bakterházat, írta a Hírbalaton.

Izgalmas kérdés ezen a tájon az, hogy mit kezdjen az építész a vasúttal. Főleg mit kezdjen akkor, amikor alig 200 m2-es telken, alig 50 m2 es épületet kell elhelyeznie közvetlenül a sínek mellé, gyalogos vasúti átkelő szomszédságában. Ott, ahol esténként nem a holdfény, hanem a vasúti jelzőlámpa fehér vagy vörös villogása, nem a rigófütty, hanem az időközönként elszáguldó vonatok dübörgése adja a hátteret

– hangzott el a lauditációban.

A siófoki épület helyét a tervezők láthatóan pontosan megértették, fizikai és szellemi értelemben azonosultak vele, majd megadták legitim építészeti válaszukat: a hely szelleméhez igazodó bakterház-analógiát.  Az épület így elsősorban a sínekhez tartozik, és nem az utcához. Ezzel a kapcsolódással nemcsak elkerül egy újabb épület-vasút konfliktust, hanem egyenesen barátságosan biccent a vasútnak.

Úgy alkalmazzák az erőgépek racionális esztétikáját – a tervezők (a szerk.), hogy közben meg is szelídítik azokat, mint a kis herceg a rókát. Így az épület hűvös anyagkezelése ellenére a sínek mellett várakozó, kedvesen „csámpás” kis vagon látványát nyújtja. Az egylényegű védőpalást mögött pedig szép térbeli átlátásokkal rendelkező, rendkívül elegáns, mégis családiasan meleg belső tér rejtőzik

– mondta az épületről L. Miha Emőke.

Kapcsolódó
Bendegúz felejthetetlen mondatai, amik rabul ejtenek ma is
12 nagyszerű idézet, amit érdemes újraolvasni!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik