Virágzó vidékünk

Védelem alá került a Duna 192 szigete

flickr
01/07
flickr
01/07
A Ramsari Regionális Kezdeményezés védelmi kategóriájába kerültek be Európában elsőként egy folyó teljes szakaszának szigetei.

A világ legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezménye a Ramsari Egyezmény. A Nemzetközi Ramsari Bizottság idén június 19-én elfogadta, és június 20-án Bécsben ünnepélyesen bejelentette azt, hogy a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) /lásd a kigyűjtést/ egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként (Regional Ramsar Initiative) a Ramsari Egyezmény védelme alá került – számolt be a hírről a Fertő-Hanság Nemezti Park.

A „Ramsari Regionális Kezdeményezés” kategória a Ramsari Egyezménynek egy enyhébb korlátozásokkal bíró védelmi kategóriája. Általában eltérő jogrendszerű államok közös természetvédelmi együttműködését jelenti egy adott vizes élőhely természetvédelme érdekében, mint jelen esetben az egész Duna folyó, valamint természetes és természetszerű szigetei, gyakorlatilag a Feketeerdőtől a Duna-deltáig, így a hazai teljes Duna szakaszt is beleértve annak mellékágrendszereivel együtt.

A Nemzetközi Ramsari Bizottság döntése értelmében gyakorlatilag így az egész Duna szakasz a jelenlegi 912 szigetével együtt, Európában az első folyóvízhez köthető Regionális Ramsari Kezdeményezés.

Arról is született döntés, hogy kezdő finanszírozást biztosítanak az új dunai, nemzetközi Regionális Ramsari Kezdeményezés menedzseléséhez. A bulgáriai Persina Natúrparkban lesz a nemzetközi menedzsmentközpontja az új nemzetközi dunai Regionális Ramsari Kezdeményezésnek.

Kapcsolódó
Védelem alá helyezték a nádast Balatonmáriafürdőn
A helyi védettség után az országos védelem megszerzését is kezdeményezte az önkormányzat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik