Virágzó vidékünk

Védelem alá helyezték a nádast Balatonmáriafürdőn

pixabay
pixabay
A helyi védettség után az országos védelem megszerzését is kezdeményezte az önkormányzat.

A Hullám utcával párhuzamos, két strand közötti, 17 hektárnyi parti nádasára került védelem, miután több környezetkárosító, illetve szabályozástól eltérő tevékenységet is végeztek a területen – közölte Galácz György polgármester a HírBalatonnal.

Balatonmáriafürdő partszegélyi nádasai, vizes élőhelyei, lápos területei a déli part egyetlen nagy kiterjedésű, összefüggőnek tekinthető nádastömbje. A védetté tételét már évtizedekkel ezelőtt kezdeményezték természetvédelmi szakemberek.

Galácz György elmondta, a ma is érvényben lévő, valamint a készülő, új Vízparti Terv is a Balaton tómedrének jelöli azt az értékes vizes élőhelynek számító, de szárazulaton lévő nádast, amit az önkormányzat helyi védettség alá helyezett.

Hajdan egy állami gazdaság birtokában volt, ma már féltucatnyi magántulajdonos kezében van a terület.

Akad a tulajdonosok között jogkövető, de olyan is, aki a szabályozástól eltérően használja a területet a mai napig, és ezt a helyi lakosság nem tudja tolerálni. Értékrendünk szerint olyan beavatkozások történtek, amelyek nagymértékben rombolják a természetes környezetünket

– nyilatkozta a portálnak a polgármester elmondva, hogy a védetté nyilvánítást az is indokolta, hogy a helyi építési szabályzatban vízgazdálkodási besorolású területre vonatkozó előírások, korlátozások nem biztosítottak kellő védelmet az értékes növényi társulásokat is befogadó nádasnak.

Helyi védettséget csak három hónapra lehet elrendelni, de ez alatt az idő alatt az illetékes hatóságoknak több, és egyértelműbb lehetőségük van intézkedni a természetkárosítókkal, szabálytalankodókkal szemben, valamint szakmailag elő tudjuk készíteni, hogy elérjük a végső célt, az országos védetté nyilvánítást

– mondta a polgármester.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is támogatja a település törekvéseit szakmai munkájával, egyebek mellett az érintett nádas területhasználati szabályainak kidolgozásával. A közeljövőben a terület tulajdonosaival is egyeztet az önkormányzat.

(A nyitóképünk illusztráció)

Kapcsolódó
Csopakon ragaszkodnak a balatoni nádashoz
A település lakói nyílt egyeztetést szeretnének az érintettek bevonásával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik