Erdélyország hajdani erőssége évszázadok óta megmentőjére vár

Két meseszép magyarlakta erdélyi falu környezetében természeti csodák és ősi erődítmények romjai gyönyörködtetnek.

Csaba királyfi a csillagösvényen, Tamási Áron varázslatos világa, Wass Albert hegyei, a Gyilkos-tó dermesztő csöndje. Erős várak, méltóságteljes kastélyok, roppant sóbányák és legendás természeti képződmények földje. Erdély évszázadok óta a magyarság otthona.

A mesebeli szépségű Torockó vidéke egy szűk völgy az Erdélyi-érchegység peremén. A bájos zugnak két magyarlakta helysége Torockó és Torockószentgyörgy, mely falvakat az utóbbi évtizedekben ismét felfedeztek a Magyarországról érkező turisták. A hegység keleti peremén húzódó Torockói-medence falvai valóságos etnikai szigetként maradtak fenn az évszázadok során.

Jenes András

A világörökség várományosa

Erdély egyik legbájosabb települése, Torockó (románul Rimetea), a Torockói-hegység völgyében fekszik, festői környezetben. A falu híres fehérre meszelt házairól és a Székelykő monumentális hegyéről, amely lenyűgöző hátteret biztosít a település számára. Az UNESCO Világörökségi jelölt listáján szereplő Torockó különleges kulturális és történelmi értékeket képvisel, 2017-től a hungarikumok sorát gazdagítja.

Torockó múltja szorosan összefonódik a bányászattal, a középkorban jelentős vas- és ezüstbányászat folyt a környéken. A település virágkora a 17-18. századra tehető, amikor a bányászat és a kereskedelem virágzott. A falu építészete ezt az aranykort tükrözi: a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos házak és a díszes kapuk a helyi mesterek kézügyességét dicsérik.

Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs

Torockó lakói büszkék hagyományaikra, ma is tudatosan őrzik kulturális örökségüket. A népviselet, a helyi szokások és a hagyományos erdélyi konyha mind hozzájárulnak a település egyedi atmoszférájához. Torockó egyre népszerűbb turisztikai célpont, amely vonzza a történelmi és természeti szépségek iránt érdeklődő látogatókat. A helyiek vendégszeretete és a hagyományos falusi élet bemutatása felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogatóknak.

Jenes András

A festői Székelykő

A falu fölött emelkedő 1229 méter magas Székelykő egyik csúcsán a középkorban vár állt, mely a tatárjárás idején súlyos károkat szenvedett. A Székelykő hegy impozáns jelenléte meghatározó eleme Torockónak.

Jenes András

A hegy lábánál fekvő településről számos túraútvonal indul, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a természetjárásra és a panorámás kilátások élvezetére.

A napfelkelte látványa különösen híres, amikor a nap kétszer kel fel a hegy mögött, egyedülálló természeti jelenséget teremtve.

A sajátos alakú Székelykőnek köszönhetően ezen a helyen a Nap valóban „kétszer kel fel”. Hajnalban, korán reggel megjelenik az égbolton a hegyoromtól balra, majd a Székelykő mögé ér és csak később emelkedik feljebb, hogy bevilágíthassa az egész környéket.

Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs

Torockószentgyörgy ősi büszkesége

A Torockói-hegység lábánál található Torockószentgyörgy (románul Colțești) szépsége mellett történelmi jelentőségéve ragadja meg az ide látogatók szívét. A magyarlakta település egyik legismertebb látványossága a középkori várrom, mely több mint 300 éve árválkodik romos állapotban.

Molnár Szabolcs

Torockószentgyörgy várának legidősebb része, a vaskos nyugati fal és a keleti bástya a 14. században épült. A vár építésének célja a környező vidék védelme volt a tatár és török támadások ellen, mivel a terület stratégiai fontosságú helyen, a Székelykő lábánál helyezkedett el. Az erődítmény emellett a helyi nemesi családok hatalmának és gazdagságának jelképe is volt.

A vár építtetője Orbán Balázs szerint valószínűleg I. Thoroczkay Ehellös volt. Az építmény számos részét a 15. században emelték, ekkor épült a lovagterem is. A 15. században a vár tulajdonjoga a Thoroczkay családhoz került, akik jelentős szerepet játszottak Erdély történelmében. A család folyamatosan bővítette és erősítette a várat, ami a következő évszázadokban számos támadást és ostromot vészelt át. A Dózsa György vezette 1514-es parasztfelkelés után újjáépítették a feldúlt várat. A méltóságteljes építményt Tiege csapatai megostromolták és elfoglalták, majd 1704-ben felrobbantották.

Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs

A torockószentgyörgyi vár romjai ma is lenyűgöző látványt nyújtanak. A várhegyre vezető út meredek és kihívást jelent a látogatók számára, de a kilátás és a történelem iránti szenvedély megéri a fáradozást. A vár maradványai közül kiemelkedik a főtorony, amely egykor a védelmi rendszer központi eleme volt. A toronyból csodálatos panoráma nyílik a környező tájra, beleértve a Torockói-hegység vonulatait és a falu festői házait.

Torockószentgyörgy vára ma már inkább turisztikai látványosság, mint katonai erődítmény, de történelmi jelentősége nem halványult el az évszázadok során. A várromot évente számos turista keresi fel, akik nemcsak a múlt emlékeivel, hanem a természet szépségeivel is találkozhatnak.

Molnár Szabolcs

A Tordai-hasadék

A vadregényes Erdély számos izgalmas látnivalót tartogat az idelátogató turistáknak. A Gyilkos-tó és a Békás-szoros mellett Erdély egyik különösen közkedvelt természeti képződménye a Tordai-hasadék. Az Erdély szívében található Tordai-hasadék (románul Cheile Turzii) egy lenyűgöző szurdokvölgy. A hasadék mintegy 1,5 kilométer hosszú és helyenként 200 méter mély, így lenyűgöző látványt nyújt minden évszakban.

Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs
Molnár Szabolcs

A megkapó szépségű természeti csoda a mészkőhegység eróziójának eredményeként jött létre, és geológiai szempontból jelentős helyszín. A völgyet a Hesdát-patak vájta ki az évmilliók során, kialakítva a meredek sziklafalakat és a szűk kanyonokat, amelyek ma a hasadék szembetűnő jellemzői. A szurdokban található barlangok és üregek az őskor óta nyújtottak menedéket az embereknek és állatoknak egyaránt.

Molnár Szabolcs

A Tordai-hasadék gazdag növény- és állatvilágának köszönhetően természetvédelmi terület. Az itt található ritka és endemikus növényfajok között megtalálható a havasi gyopár és a szirti sas, míg az állatvilágot különféle madarak, hüllők és emlősök képviselik. A vadregényes hasadék népszerű úticél a természetkedvelők, túrázók és hegymászók körében. A jól kiépített túraútvonalak és hidak hálózata lehetővé teszi a látogatók számára, hogy biztonságosan fedezzék fel a szurdokvölgyet.

A cikkben szereplő pompás fotókat Jenes András és Molnár Szabolcs készítette. Mindkettőjüknek köszönjük szépen a gyönyörű felvételeket.

Kapcsolódó
Meseszép lett a felújított Ugron-kastély
A kastély tulajdonosai előbb megállították további romlását, majd felújították és új funkciót adtak neki.