Mozaik

Eltűnhet a Földről Erdély különleges csodája

MTI/Molnár-Bernáth László
MTI/Molnár-Bernáth László
Számítások szerint emberi beavatkozás nélkül 2080-ra teljesen eltűnhet a Gyilkos-tó.

Erdély emberemlékezet óta népszerű kirándulóhely, a Gyilkos-tó pedig az összes természeti csoda közül kiemelkedik, hiszen Európa és a világ egyik különleges természeti ritkasága.

Kapcsolódó
Megválasztották Erdély hét csodáját
A Gyilkos-tó és a szomszédságában levő Békás-szoros kapta a legtöbb szavazatot.

A tó egy természetes torlasztó a Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban, Hargita megye északkeleti részén. Érdekessége, hogy mérete évről évre visszahúzódik, ennek oka pedig a folyamatoson lehulló törmelék, ami feltölti a tó medrét.

Számítások szerint emberi beavatkozás nélkül 2080-ra teljesen eltűnhet a Gyilkos-tó. A problémát felismerve a közelben két mesterséges tónál hordalékfogó gátat alakítottak ki, ezzel próbálják megakadályozni a feltöltődést.

mti/varga györgy

A tó keletkezéséről több legenda él. A székelyföldiek úgy hiszik, az elrabolt székely lány bánata teremtette, a románok pedig vallják, hogy vörös színét egy ott legeltető pásztor és juhnyájának vére adta.

Miként maradtak meg a fák a vízben? Hol van a rengeteg kiálló facsonk? Évszázadok múltán is létezni fog a Gyilkos-tó?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ Erdély legjei sorozatában a maszol.ro portál, csodálatos videóban láttatva a Gyilkos tó és környezetének szépségeit, miközben Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy “nincs már hosszú élete a ritka tónak”, a természet törvényei szerint erdő alakulhat ki a helyén.

Kapcsolódó
Magyarországon is létezik Gyilkos-tó, mégis kevesen ismerik szépségét
Bakonybél közelében létezik egy tó, mely szépségében, hangulatában vetekszik a hargitai Gyilkos-tóéval.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik