Virágzó vidékünk

Szemlátomást pusztul a függőkert Lillafüreden

Facebook / Lillafüred Online / Horváth Csongor
Facebook / Lillafüred Online / Horváth Csongor
Tíz év alatt az idő vasfoga alaposan kikezdte az építményt.

Jó tíz éve fejeződött be a Lillafüredi Függőkert felújítása, azóta aggasztó folyamat zajlik a területen – írta a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hírportál.

A lillafüredi Palotaszálló alatti megújult függőkertet 2013. szeptember 28-án adták át. A 265 millió forintos beruházás része volt a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című több mint 2,4 milliárd forintos projektnek.

Lillafüred hajdani büszkesége

Lillafüreden 1927 és 1930 között Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült fel a Palotaszálló, amely egy meredek emelkedő tetején található. Ennek megerősítésére támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki. Innen nyílik az Anna-mésztufabarlang és több kisebb kőfülke, itt áll József Attila szobra és István főherceg látogatásának emlékoszlopa. A függőkertet két oldalról a Szinva, illetve a Garadna határolja.

Korszerűsítették a függőkertet

2013 őszén átadták a megújult látványosságot, melynek minden egyes teraszrésze új tartalmat kapott. A vízesést új kilátópontokról lehet megtekinteni: kialakították a fiatalság és találkozások, a vízesés, a virágok, a zene, a költészet, a szobrászat teraszát. József Attila mellett Herman Ottó is szobrot kapott a Lillafüredi Függőkertben.

Egyre rosszabb állapotba került

Az elmúlt tíz esztendőben azonban az idő vasfoga alaposan nyomot hagyott az egyébként közkedvelt helyként számot tartott Lillafüredi Függőkert teraszain. Az utcabútorok fa alkatrészei elkorhadtak, a járdaburkolat több helyen feljött és balesetveszélyessé vált és a játszótér sem hasonlít már a korábbi állapotára.

Illusztráció / Facebook / Lillafüred Online / Horváth Csongor

2023. nyarán a függőkert vízesés teraszát újította föl a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör. Az akcióval az önkormányzat által meghirdetett „Fogadjanak örökbe” egy közterületet! című felhíváshoz csatlakoztak. A kezdeményezés célja az volt, hogy szebbé, rendezettebbé, tisztábbá varázsolódjon Miskolc, és az ott lakók még inkább magukénak érezzék ezt a várost.

A Sokszínű vidék is írt arról, hogy 2022. március 17-én a lillafüredi Palotaszálló alatt lévő függőkertek északi részén, a Kosztolányi sétány mellett lévő terméskő támfal mintegy 20 méter hosszan váratlanul kibillent, és egy 4 méteres szakaszon leomlott a sétányra. Az omlás szerencsére személyi sérülést nem okozott. A miskolci önkormányzat végül is vis maior támogatás segítségével mintegy 30 millió forintos költséggel állíttatta helyre a sérült támfalat.

Mindezek ellenére a Lillafüredi Függőkert megérett egy alapos felújításra, mielőtt komolyabb baleset történik a forgalmas helyen.

Kapcsolódó
Lenyűgöző színekben pompázik a teraszos függőkert Lillafürden
Itt a természet minden évszakban csodákat kínál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik