Virágzó vidékünk

Több mint százezer látogatót vonzott az ország egyetlen fényfesztiválja

Facebook/Zsolnay Fényfesztivál
Facebook/Zsolnay Fényfesztivál
Az "ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiváljának" központi látványossága ezúttal is a Zsolnay Light Art verseny volt.

Több mint százezer érdeklődőt vonzott a július 4-7. között lezajlott Zsolnay Fényfesztivál Pécsen, tájékoztatta a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nkft. az MTI-t.

A nyolcadik alkalommal megrendezett, több mint száz programot magában foglaló négynapos esemény idén is “varázslatos fényalkotásokkal öltöztette új ruhába a város tereit és épületeit”.

A rendezvénynek köszönhetően megteltek Pécs szálláshelyei; érkeztek látogatók többek között Marokkóból, Japánból, Kolumbiából is

– írták közleményükben a szervezők.

Az “ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiváljának” központi látványossága ezúttal is a Zsolnay Light Art verseny volt, amelynek keretében öt világhírű fényművész mutatta be a Rubik kocka témája köré készített alkotásait a pécsi székesegyházra vetítve.

A közönségszavazatok alapján a győztes a német Jonas Denzel Chromatic Fusion című alkotása lett.

A Fény Útján járva a látogatók a város különböző pontjain a legmodernebb fénytechnikai csodák és művészeti installációk bűvöletében barangolhattak, s összesen húsz fényalkotást csodálhattak meg.

Több helyszínen interaktív látványosságokkal is találkozhattak az érdeklődők, akik így maguk is az élmény aktív részeseivé válhattak: a főtéri dzsáminál saját maguk fényenergiáját küldhették fel a kupola aranyló fénybolygójába, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban kézmozdulataikkal fényt varázsolhattak egy holografikus vászonra.

Továbbra is nagy közönségkedvenc volt a Fényszőnyeg, ami immár két utcát borított be, továbbá sikerrel debütált az új helyszínek között a Zsolnay Kulturális Negyed és környéke

– közölték.

A rendezvényen nemzetközi és hazai fényművészek is bemutatkoztak: a Kodály Központba egy japán művész álmodott lézer show-t, a Zsolnay Negyedben spanyol, a belvárosban francia alkotó munkájával találkozhattak a látogatók.

A fesztivál nemcsak fényélményeket kínált. Nappal utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal, fénybütyköldével, esténként koncertekkel, DJ szettekkel várták a látogatókat

– olvasható a közleményben.

Kapcsolódó
Mesebeli csodavilágba repít a budapesti Füvészkert
A különleges látványosságot eddig több mint egymillióan látták a világon, a projektet mindenhol nagy érdeklődés kísérte.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik