Virágzó vidékünk

Golflabda méretű jégdarabokat és brutális lehűlést hoztak a tegnap délutáni viharok

Kacs Dávid
Kacs Dávid
Becsehelynél a pusztító vihar 5 centiméteres jégdarabokat és 15 fokos hőmérséklet csökkenést hozott magával.

Napok óta dőlnek meg az országos melegrekordok, a forróság pedig nem enged a szorításából hiszen még napokon át az időjárásunk fő meghatározója marad. De a hőség mellett a viharok is helyet kapnak, tegnap késő délután ismét nyugat felől léptek be hazánkba. Horvátország és Szlovénia irányából szupercella érte el az országot, ami igaz némileg veszített erejéből mire elérte Zala és Somogy vármegyét, ám így is károkat okozó viharral csapott le Becsehelyen és Letenyén is.

Kacs Dávid

A vihar jégesőt is tartogatott, a jégszemek mérete elérte és meg is haladta a 4 centimétert.

Kacs Dávid lélegzetelállító felvételeit már több alkalommal bemutattuk portálunkon. A fiatal fotós szó szerint a legköroptikai jelenségek és a viharok megszállottja. Ezek után a témák után bármikor útnak indul, hogy különleges hangulatú felvételeken meg tudja örökíteni az olykor hátborzongató pillanatokat.

Kacs Dávid

Július 13-án délután is így történt, amikor Dávid meglátta, hogy szupercellák tartanak az ország felé.

Kaposvárról indultam el Nagykanizsa felé, mert láttam, hogy pár szupercella tart az ország irányába. Amikor elértem Nagykanizsához, Becsehelynél félre álltam, akkor már jól láthatóvá vált a nyugatról, délnyugatról érkező szupercella. Amikor Kaposvárról elindultam 38 fok volt, amikor Kanizsára értem már csak 31 fokot mutatott a hőmérő

– kezdte el viharvadászatának a történetét Kacs Dávid a Sokszínű vidék megkeresésére.

Kacs Dávid

Ahogy a szupercella egyre jobban uralta az égboltot elkezdett róla felvételeket készíteni.

Orkán erejű szél támadt, rengeteg ágat szaggatott le a fákról, ahogy csavarta őket. Voltak olyan fák, amiket az erős szél ki is döntött. Először a jég szárazon esett. Volt amelyik diónyi méretű volt, de voltak köztük 4-5 centiméteres nagyságúak is. Majd hatalmas felhőszakadás vette kezdetét, ami mintegy jó fél órán át tartott szélviharral és apróbb szemű jéggel

– részletezte a történteket.

Kacs Dávid

A vihar átvonulása után a hőmérséklet drasztikusan lecsökkent. 32 fokról 17 fokra vetette vissza a hőmérsékletet az érkező szupercella, rövid idő alatt 15 fokot hűlt a levegő.

Kacs Dávid

Kapcsolódó
Különleges felhőparádé tette szebbé a naplementét Szigetvárnál
A mammatus egy ritka felhőképződmény, mely a cumulonimbus felhő lehetséges velejárója, és általában erős viharokat jelez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik