Virágzó vidékünk

Régi-új gyógyhelye lett hazánknak

Facebook/Mórahalom
Facebook/Mórahalom
32 magas színvonalú ellátást, minőségi szolgáltatást nyújtó magyarországi terület rendelkezik gyógyhely minősítéssel.

Ismét elnyerte a gyógyhely minősítést Mórahalom – jelentette be Nógrádi Zoltán polgármester az MTI-nek.

A település 2016-ban szerezte meg először a gyógyhely minősítést, idén pedig ezt csaknem maximális pontszámmal újította meg a hatósági feladatokat ellátó Budapest Főváros Kormányhivatala. A kisváros ezzel egyike a különlegesen magas színvonalú ellátást, minőségi szolgáltatást nyújtó 32 magyarországi területnek.

Az igen aprólékos és minden részletre kiterjedő minősítés során nemcsak az idén hatvanéves Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő szolgáltatásait vizsgálták, hanem a többi közt a településen elérhető gyógyászati szolgáltatásokat, a pihenéshez igénybe vehető infrastruktúrát, a kisváros zöldterületeit.

Nógrádi Zoltán hangsúlyozta, a turizmus meghatározó szerepet tölt be a hatezer lakosú település gazdaságában. Az iparűzési adó után az idegenforgalmi adó jelenti a legnagyobb bevételt az önkormányzat számára. A turizmus pedig – a fürdő, a szállodák és a magánszálláshelyek, a vendéglátóhelyek révén – mintegy ötszáz munkavállaló számára nyújt megélhetését.

Mórahalmon az oda érkezők 2022-ben 134 ezer, tavaly 132 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Ezek az adatok meghaladják a pandémia előtti, 2019-es év adatait – közölte a polgármester.

Nógrádi Zoltán bejelentette, az önkormányzat 600 millió forintos támogatást biztosít a gyógyfürdő energetikai korszerűsítésére. A fejlesztések érintik a szivattyúkat, a légkeverőket, a fűtési rendszert, az UV-kezelőket.

A korszerűsítésnek köszönhetően felszabaduló forrásokat a vendégek komfortérzetnek javítására tudják fordítani – tette hozzá.

Mi a gyógyhely?

A gyógyhely címhez különböző követelményeknek kell megfelelni: szükséges a természet adta gyógytényező kihasználásának intézményi feltétele egy gyógyfürdő, gyógyszálló vagy szanatórium formájában. Ezen kívül kiemelt figyelmet kell fordítani a környezet védelmére. Meg kell óvni a levegő tisztaságát, minimálisra kell csökkenteni a zajártalmat, gondoskodni kell a természet (növényzet, domborzat, felszíni- és felszín alatti vizek) védelméről. Alapvető elvárás, hogy a településeknek tudniuk kell felső kategóriás minőséget biztosítani nem csak gyógyszolgáltatásaik terén, de a zavartalan pihenéshez is.

Nem feltétlenül kell gyógyfürdővel rendelkeznie a helynek, a minősítést klimatikus viszonyok alapján is meg lehet kapni, így lett gyógyhely Lillafüred vagy Kékestető. A minősítést a Nemzeti Népegészségügyi Központ végzi.

Kapcsolódó
75 éves néni használja Mórahalom egyetlen működő gémeskútját
A többi kutat már betemették, de ez az egy dísz és egyben használati eszköz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik