Virágzó vidékünk

Gyógyhely minősítésre vágyik a Ceglédi Gyógyfürdő

facebook/Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont
facebook/Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont
A minősítés folyamata 2024 nyarán fejeződhet be.

A Ceglédi Városi Televízió vendége volt a napokban Szűcs Ádám, a Ceglédi Gyógyfürdő ügyvezető igazgatója, aki az idei év összegzése mellett a következő időszak terveiről is beszélt. A szakember elmondta, hogy a a gyógyfürdő minősítés mellé szeretnék megszerezni a gyógyhely minősítést is, melynek előkészületei javában folynak.

A gyógyhely minősítés folyamatában egyedi és negyedéves vizsgálatokra kerül sor. Az egyszeri vizsgálatok jelentős része megtörtént, gyógyászati kutatásunk is lezajlott, volt hanghatás vizsgálat, légszennyezettségi mérésünk, melyből hátra van jövő év tavaszán és nyarán még egy-egy

– említette az ügyvezető.

facebook/Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont

Egy – a minősítéssel összefüggő – jogszabály szerint új típusú vizsgálatra is sor kerül, ez az allergén hatások vizsgálata, ami jövő év tavaszán várható.

A fürdő dokumentációja júliusra készül el véglegesen, akkor indul el hivatalosan a minősítés folyamata. Az igazgató reméli, hogy a gyógyhellyé minősítést még 2024-ben megkapja a fürdő.

Ceglédi termálvíz

A ceglédi termálvíz (K-343 és K-347 kutak) 1000 méter mélyről érkezik, az Alföld egykor volt tengeri üledékes kőzetéből. 50-54 fokos, 2000 mg/l feletti oldott ásványi anyag tartalmú. Nátrium-klorid-hidrokarbonát, valamint fluorid és jodid gyógyvizek csoportjába tartozik, mely alkalmas mozgásszervi, reumatikus, emésztőszervi, nőgyógyászati, bőrbetegségek és idegpálya rehabilitációs kezelésre. Ivókúraként is javasolt.

 

Az Országos Tiszti-főorvosi Hivatal 173/GYF/2004. és 224/OT/2004. számon nyilvánította fürdési használatú gyógyvízzé.

Kapcsolódó
Nem verték nagydobra, de új gyógyhelye lett Magyarországnak
Egyszer csak új hellyel bővült a gyógyhelyek hazai nyilvántartása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik