Virágzó vidékünk

Több mint ezer gólyafióka cseperedik Békésben

Pixabay
Pixabay

Az elmúlt 35 esztendő legnépesebb fiókatáborát nevelték fel idén a fehér gólyák Békés vármegyében. Összesen 320 gólyapár költött sikeresen, a fiókák száma pedig 1102 – közölték a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

Tavasszal még 366 pár kezdett költésbe, tehát 46 pár költése hiúsult meg. Az átlagos fiókaszám költésenként 3,01, a sikeres költéseket tekintve pedig 3,44 fióka/pár.

Amióta a számlálást végzik – vagyis 35 éve – csak 2014-ben költött több pár (377) a területen, de a fiókaszámot nézve az idei a legjobb esztendő.

A legtöbb gólyapár (33) Békéscsabán költött, itt 76 fiókát neveltek fel. A második helyen Szeghalom áll, 26 párral és 78 fiókával. Eleken és Kétegyházán egyaránt 21 pár költött, Eleken 58, Kétegyházán 76 fióka kirepülése várható.

A Békés vármegyei területen a korábbi, 2014-es rekordév után drasztikus visszaesést tapasztaltak a költésszámban, de 2020 óta ismét több fióka növekedett.

Három fő tényező befolyásolja a költőpárok, illetve a fiókák számát: a költőterület, a vonulási útvonal és a telelőterület. Ha valamelyikben negatív hatás éri a gólyákat, akkor csökken az állomány. Például 1996-ban például a vonulási útvonalon levő hóvihar, erős szél miatt csökkent az állomány. 2014-ben viszont a sikeres költések számának növekedése a pocokinvázió okozta táplálékbőségnek köszönhető. Idén a pocok kevés ugyan, de sáskát bőven találnak a gólyák.

Kapcsolódó
Meglőttek egy fiatal gólyát Kőszegen
Valószínűsíthető, hogy egy háztetőn pihenve, az alatta lévő udvarról lőtték meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik