Virágzó vidékünk

Tömegesen pusztulnak a kagylók Horvátországban

Unsplash
Unsplash
A brutális hőség a tenger élővilágát sem kíméli.

Eddig nem tapasztalt mértékű kagylópusztulást hozott az elhúzódó kánikula Horvátországban. A becslések szerint a Mali Ston-öbölben és a kagylótenyésztéséről ismert Brijesta-öbölben 80 százalékos a kár – közölte Novi List híroldal.

Brijesta-öbölben tíz hektáron tevékenykedő kagylótenyésztő, Zdravko Lazic szerint nem volt még ilyen mértékű kagylópusztulás soha.

25 éve vagyunk a szakmában, egész életünkben ezt csináltuk, ahogy az előttünk járó generációk is. Ilyesmiről, ami most zajlik, még beszámolókból sem hallottam

– nyilatkozta a horvát HRT televíziónak Lazic.

A többi kagylótenyésztővel egyetértésben azt feltételezik, hogy a kagylópusztulás oka a hőség miatt közel 30 fokossá melegedett tenger.

Az osztrigatermelők még nem tapasztaltak ilyen károkat, de napi szinten figyelemmel kísérik a helyzetet.

Ana Bratos Cetinic, a Dubrovniki Egyetem Alkalmazott Ökológiai Tanszékének munkatársa szerint Bistrina térségében azért jobb a helyzet, mert a tavasszal kedvezőbbek voltak ott a környezeti hatások hatások, mint Brijestánál. Többet esett, így jobban le is hűlt a területet, különösen a mélyebb rétegekben, ezáltal a magas hőmérsékletből adódó hatások is kisebbek voltak. Hozzátette, hogy ez egyelőre csak feltételezés.

Kapcsolódó
Ez az előnye a Balatonban az inváziós kvagga kagylónak
A zsírraktározásra való átállás képessége lehet az oka az inváziós kvagga kagyló sikeres elterjedésének.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik