Virágzó vidékünk

Lódarazsakat talált egy erdőjáró egy idős fa tövében, ezért felgyújtotta azt

Nyírerdő Zrt. / Facebook
Nyírerdő Zrt. / Facebook

Július 26-án, a Sóstói-erdőben egy feltehetően jó szándékú erdőjáró lódarazsakat fedezett fel egy idős tölgyfa tövében, és úgy gondolta, hogy önállóan intézkedik, írja a Facebookon a Nyírerdő Zrt.

A posztot úgy folytatják: sajnos nem a legjobb módszert választotta, és ahelyett, hogy értesítette volna a Nyíregyházi Erdészetet, inkább begyújtotta a fa törzsét, mindezt tűzgyújtási tilalom alatt.

Hamar rájöhetett, hogy ez mégsem volt jó ötlet, mert gyufáját hátrahagyva elillant a helyszínről.

Szerencsére egy nála bölcsebb erdőjáró észlelte a füstöt, és riasztotta a nyíregyházi tűzoltókat, akik értesítették az erdészetet. Sajnos akkor már a fa mintegy két méter magasságban, belülről égett, így az oltás mellett a kivágása is elkerülhetetlenné vált. Mivel egy nagyméretű, erdei út és erdővédelmi kerítés mellett álló faegyedről volt szó, csak egy lakott-területi fakitermelő tudta megoldani a cseppet sem veszélytelen feladatot

–írták.

A riasztástól eltelt egy–két órán belül a tűzoltók, a speciális fakitermelő és erdész kollégáik munkájának hála a fát sikerült eloltani és kidönteni. Egy-két darázscsípést leszámítva személyi sérülés nem történt, „és ami még hasonlóan fontos: az erdő sem kapott lángra.

A bejegyzés alapján a tanulság az, hogy ha bármilyen rendellenességet észlelünk az erdőben, érdemes jelezni azt az erdő kezelőjének.

Nem is hinné egyébként az ember, hogy mennyire becsülik az erdőben megtett erdei túrák, séták számát évente itthon, erről itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
184 millió új fát ültettek a magyar erdőkben
Az elmúlt öt évben a legtöbb erdőt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében telepítették.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik