Virágzó vidékünk

Betyárok emlékét és a vályogépítés titkait őrzi a balatoni pajta

sokszínű vidék
sokszínű vidék
Közösségi térré alakították a teljes egészében bontott fából készült építményt.

A pajta a régi falusi világban a parasztgazda nélkülözhetetlen építményének számított, melyet állatok tartására, gabona, széna vagy dohány tárolására használtak, de kocsiszínként is funkcionált.

A vidéki életmód és a tradicionális magyar gazdálkodás jellemző építménye nyitott oldalú és oszlopos szerkezetű volt, hagyományosan fa gerendák felhasználásával készült, amelyeket nádból vagy fából készült fedéllel borítottak be.

Amikor Gáspár János vályogfal-építő mester úgy döntött, hogy balatonendrédi kertjében pajtát épít, ő is arra gondolt, hogy jó helye lesz az lovainak és a takarmánynak, ám az idő felülírta eredeti elképzelését.

A portán vendégház is helyet kapott, és a birtokon rendezem meg nyári vályogos táboraimat, illetve a nyílt vályogos szakmai napokat is. Ez inspirált arra, hogy a pajta új funkciót kapjon, egyfajta közösségi térré alakítsam azt

– mondta érdeklődésünkre a szakember.

A teljes egészében bontott faanyagból készült építménynek először az alsó szintjét alakították ki, ahol a székek és a padok mellett régiségek, a vidéki létre emlékeztető tárgyak és eszközök „öltöztetik” a belső teret.

Múltidézőként, sajátos ötlettől vezérelve, az alföldi csárdákra jellemző, úgynevezett kármentőt is kialakítottunk a pajtában. Ez egy faráccsal és ajtóval elzárt terület, ahová a régi időkben a duhajkodó betyárok és az összeszólalkozó pásztorok elől bemenekítettek mindent, ami egy verekedéskor esetleg összetörhet, megsérülhet

– mesélte a vályogfal-építő mester.

Természetesen a szakma sem maradt ki a tér díszítéséből, melyben többfajta hagyományos padlózat található. A pajta egyik különlegessége, hogy a régi hagyományos faltípusokat szemlélteti. 7 féle vályogépítési technikát mutat be az egyik oldalfal: látható a tömésfal, a paticsfal, a boronafal, a csömpölyegfal, valamint vályogtégla sárhabarcsban, préselt földtégla sárhabarcsban, valamint égetett tégla szintén sárhabarccsal borítva.

Mivel elég magas az építmény, egy felső szintet is álmodtam bele. Ide egy létrán át lehet feljutni, s ebben a tetőtéri részben az alsó részhez hasonló feeling mellett kialakítottunk egy alvóhelyet, ahol nomád körülmények között, nyitott térben lehet figyelni éjszaka a csillagokat, hallgatni a közeli erdők hangját, és természetesen matracon, hálózsákban aludni

– említette Gáspár János.

A romantikus hangulatú pajta 2024 tavaszán készült el, azóta több alkalommal volt teltházas a mester vályogos táborain és szakmai napjain.

A kert vendégházában pihenő látogatóknak is kedvelt tere a régi időket idéző pajta, ezért az addig név nélkül működő épület már át is esett a keresztelőn: Pajta vendégház lett a neve.

Képgalériánkban megismerhetjük a pajta minden szegletét.

Galéria
Kapcsolódó
Dózerolás helyett csodát tett a 100 éves vályogházzal
Berendezését régiségpiacokról származó csillárok, falilámpák, bútorok, bontott fából készült remekek, míves burkolatok csinosítják.
Olvasói sztorik