Virágzó vidékünk

A hőség ellenére is kiváló minőségűek a somogyi horgásztavak

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A nyári forróság ellenére alig párolgott el víz a tavakból. A halak sem pusztulnak a rekkenő hőségben.

Kiváló minőségűek a somogyi horgásztavak. A nyári forróság ellenére alig párolgott el víz a tavakból. A halak sem pusztulnak a rekkenő hőségben, mondhatni, dübörög a horgászturizmus, számolt be vármegyei körképében a Somogy vármegyei hírportál.

Sok csapadék hullott tavasszal Hetesen, ezért a Pogányvölgyi-víztározó szintje is jóval magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A tavaszi csapadékosabb hetekben eresztettünk le valamennyit a vízből, ezáltal jól át tudtuk szellőztetni a tavat. Most is kiváló állapotú a tavunk, szerencsére a halak sem pusztulnak

– részletezte a tó állapotát Pavelka Béla tógondnok.

A kaposvári Gyertyánosi-tóból sem párolgott el sok víz az elmúlt hónapokban. Több alkalommal is boronálási módszerrel megmozgatták a horgásztó mederfenekét. Erre azért van szükség, hogy az iszapból kioldjuk a káros gázokat, ezáltal az oxigén jobban tud hasznosulni.

Több forrás is táplálja a tavat, ezért az elpárolgott víz bő hetven százalékát pótolni tudják a befolyások. Jelenleg legfeljebb 2-3 centiméternyi víz hiányzik

– mondta el a portál érdeklődésére Séta István, a Gyertyános Horgász Egyesület titkára, és kiemelte, hogy ügyelnek arra is, hogy a halakat megfelelő oxigénhez juttassák és erősítik az állományt.

A Deseda és a Töröcskei-tó szerelmeseinek sem kell aggódnia az idén, a tó vízszintje és minősége kiváló.

A májusi esőzések idején magasan tudták tartani a vízszintet. Jelenleg a nyári vízszint alatt van a tó nagyjából 5-10 centiméterrel, ami teljesen elfogadható. A Töröcskei-tónál is megfelelő minőségű vízzel találkozhatnak a horgászok

– emelte ki Peternel Attila a Kaposvári Sporthorgász Egyesület csoportvezető halőre, és hozzátette, hogy hétköznap is vannak horgászok a tavaknál, hétvégente azonban jobban megtelik a part.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik