Virágzó vidékünk

Őzek fulladtak a tataházai hígtrágya-tározóba

Néhány állatot ki tudtak menteni, melyről videó is készült.

A Bács-Kiskun vármegyei Tataháza külterületén egy 70 méter átmérőjű, 8 méter mély hígtrágya-tározó okozta több alkalommal különböző állatok, köztük őzek vesztét – írta a Bácsalmási Hírek.

  • Augusztus 8-án két fuldokló és számos elpusztult őzre bukkantak a tározóban. A még élő állatokat a Bácsalmás Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság emberei mentették ki.
  • Augusztus 9-én egy újabb őz tévedt a tározóba, sikerült kimenteni.
  • Augusztus 12-én egy élő és egy elpusztult őzet emeltek ki, illetve további 2 koponyát találtak.
  • Augusztus 14-én 3 példányt sikerült megmenteni.

A Felsőszentiváni Vadásztársaság becslése szerint csak az elmúlt hét során keletkezett kár meghaladja a 4 millió forintot. Attól tartanak, hogy a fentieken kívül is számos állat eshetett áldozatul a nem megfelelően védett, nem elhatárolt létesítménynek.

2023-ban már a Bács–Kiskun Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály javaslatot tett a Pápai-Hús Kft. tulajdonában levő terület körbekerítésére, ez azonban még nem történt meg.

Nem csak a szomjazó állatokra, de akár az emberekre is veszélyes lehet a mély tározó.

A Vadászati Kamara és Tataháza Községi Önkormányzat is segítséget ígért az ügy megoldásában, de konkrét eredmények még nem születtek.

A tulajdonos cég közleménye szerint dolgoznak azon, hogy „az ügyet a lehető leggyorsabban és minden fél számára megnyugtató módon lezárják. Ennek érdekében keresik a probléma megszüntetésére szolgáló megoldást. Emellett kifejezték aggodalmukat a vadon élő állatok miatt, amelyekre potenciálisan veszélyt jelent a tározó” – írta a lap.

Kapcsolódó
Az országban előszőr mentettek hőkamerás drónnal őzgidákat
A kaszálások előtt a fiatal őzgidák a traktorok hangjára meglapulnak a búzatáblában, de ezzel a módszerrel mindegyik állatot meg lehet menteni.
Olvasói sztorik