Mozaik

Az országban előszőr mentettek hőkamerás drónnal őzgidákat

YouTube
YouTube

A mezőgazdasági területek kaszálásai idején nem egy elfektetett gida esik áldozatul a gépeknek, ugyanis ez az őzgidák születésének időszaka is, a fiatal állatok pedig gyakran bújnak meg a magas fűben vagy lucernában a közeledő traktor hangjára. Az ösztönük sajnos azt diktálja, hogy veszély esetén lapuljanak meg és ne meneküljenek el.

Az őzgidák felkutatásának egyik innovatív módja a hőkamerával felszerelt drónokkal történő keresés, amit legutóbb Alsónémedi határában vetettek be sikerrel.

Az eseményről videó is készült, melyben elmondták, hogy ez volt Magyarországon az első ilyen őzgidamentés:

A Magyar Mezőgazdaság számolt be arról, hogy Kóhalma Vadásztársaság elnöke és hivatásos vadászai közreműködésével, az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest vármegyei Területi Szervezete támogatásával az ABZ Drone Kft. munkatársai Alsónémedi határában, a vadásztársaság területén, hőkamerával felszerelt drónnal hajtottak végre sikeres mentést.

A hajnali órákban kezdődött el a Yuneec E20TVX termál hőkamerával felszerelt YUNEEC H850 RTK típusú pilóta nélküli légi jármű felemelkedése a már előre kinézett, várhatóan elfektetett őzgidákat rejtő kaszálón és búzatáblán. A hűvös, hajnali időben 100-120 méteres magasságba felröptetett drón hőkamerája jól elkülönítetten láttatta a kijelzőn a különféle hőforrásokat.

A drón képes volt nagy takarás mellett is pontosan megmutatni a gida helyzetét. Összesen három fiatal őzet sikerült megmenteni ezen a területen.

Kapcsolódó
Szelíd őzgidákat és szerelmes hódpatkányokat cserkel a vértesszőlősi pillanatvadász
Jakabházy Miklós a Tatai Fényes Tanösvény természetfotósa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik