Mozaik

Soha ne nyúljunk a szarvasfélék kicsinyeihez

Pixabay
Pixabay
Ebben az időszakban születnek a szarvasfélék kicsinyei, őzgidák, gímszarvas- és dámborjak. Ha szerencsénk van, egy erdei kirándulás alatt láthatunk is egy-egy kisállatot. Egy nagyon fontos dolgot mindig tartsunk be: ne nyúljunk hozzájuk – tanácsolja az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

Ha egyedül megbújva fekszenek valahol, akkor sokunkban feléledhet a segítő ösztön, gondolhatjuk, hogy elhagyta őket az anyjuk. Ez azonban az esetek nagy részében nem így van.

Kapcsolódó
Már a zacskókat is megehetik a narai szarvasok
Szarvasbarát zacskókkal óvják az állatokat a műanyagszeméttől Japánban.

Az anyaállat ilyenkor elmenekült vagy eszik, de kicsinyét biztonságos helyen hagyta, visszatér hozzá. Ha a gidákat megérintjük, a szarvastehenet elriasztja az emberszag és magára hagyja utódját, aki éhen hal vagy a ragadozók áldozatává válik. Messziről figyeljük meg őket, ne menjünk közel, ne zavarjuk az állatokat!

A kutyával kirándulók használjanak pórázt, ne engedjék az ebet a gida közelébe, itt is ugyanaz a szabály érvényes, mint az embereknél!: ne érjenek hozzájuk, ne kerülgessék, ne szagolgassák.

Elvinni sem tanácsos az állatokat, mert a vad az állam tulajdona és ebben az esetben jogilag lopást követünk el. Az őzgida vadgazdálkodási értéke a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete szerint 50 000, a gím- és a dámborjúé 100 000 forint.

Kapcsolódó
Okostelefonnal fogják be az őzeket Csongrádban
Károkat okoznak a temetőben, ezért kell elszállítani őket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik