Virágzó vidékünk

Feléledt poraiból a 30 éve kihalt tolnai falu

györkő zsombor
györkő zsombor
Ma Bonyhád egyik utcájának számít, de újra élet költözött Ladományba, és új házak is épültek.

A Tolnai-dombság mélyén, csodálatos környezetben fekszik Ladomány, az egykor önálló falu, mely ma már közigazgatásilag a 8 kilométerre lévő Bonyhád városrésze. Ladomány gyakorlatilag Bonyhád egy utcája, hiszen a településrésznek valóban csak egy utcája van.

Több Tolna vármegyei községhez hasomlóan Ladományt is német telepesekkel népesítették be a törökdúlást követően, az 1700-as évek első felében. Feljegyzések szerint az 1930-as években mindössze 150 fő lakta, de így is volt volt temploma, iskolája, olvasóköre, fiókpostája, boltja. Emiatt a környékbéli falvak lakosai Ladományt Kanadának csúfolták, mert gazdagnak és mindentől távolinak tartották.

györkő zsombor

A kis falut 1940-ben csatolták Bonyhádhoz, majd 1946-ban a község németségét kitelepítették. Helyükre az akkori Csehszlovákiából kitoloncolt felvidéki magyar családok kerültek, akik a hetvenes években kezdtek “elszivárogni” innen. Idősebb lakói közül ugyan maradtak néhányan, de az évek múlásával ők is elköltöztek.

A megüresedett házakat és istállókat lebontották, alig maradt néhány parasztház a faluban. Ladomány két időszakosan lakott háza kivételével 1990-re teljesen kihalt.

1992-ben Bonyhádnak lehetősége nyílott a régen óhajtottt beton bekötőút megépítésére, ami után lassan életre kelt Ladomány.

györkő zsombor

Esőként a romos – Nepomuki Szent János – templomot újították fel az elszármazott németek segítségével, majd a hadifogságból való szabadulás emlékére felállították a mellette lévő Fazekas keresztet.

Az azóta eltelt években a zömmel a polgármesteri hivatal tulajdonába került belterületen telkeket alakítottak ki, melyeket értékesített az önkormányzat. Egyre több új ház épült, néhány régi parasztházat pedig felújítottak. A rendezett egykori falut egyre több turista keresi fel.

györkő zsombor

A környéken túrázók kellemes gyaloglással könnyen eljuthatnak Ladományba. Bonyhádról a sárga turistajelzést követve – az István-major mellett a régi Vörösmarty-forrás helyén fakadó patakocska mentén, a volt horgásztavak elhagyott partja közelében – a Vörös-hegy alatt érkezünk a ladományi bekötőútra, melyen haladva a halastó zsilipjét elhagyva jutunk el a faluba.

Györkő Zsombor hobbifotós is kirándult egy kiadósat a környéken és képeivel adta vissza mindazt, amit Ladományban látott és tapasztalt.

A fotóra kattintva galéria nyílik.

Galéria
Kapcsolódó
Néhány család otthona a festői környezetben fekvő mecseki falu
Nyugalom, madárfütty, friss levegő és a természet közelsége, ez Pusztakisfalu.
Olvasói sztorik