Virágzó vidékünk

Megújult a Kiskunság népszerű tanösvénye

knpi
knpi
A látogatók jobban megismerhetik a Kolon-tó jelenlegi állapotát, a nádas-mocsár gazdag élővilágát.

Megújították a Kolon-tónál kialakított tanösvény információs tábláit – írta a Kiskunsági Nemzeti Park.

A Kolon-tó a régió egyik legnagyobb és egyben legjelentősebb lápi jellegű mocsara, amely a Turjánvidéken található. A Kiskunsági Nemzeti Park részeként a védett, 3.058 hektár területből 630 hektár fokozottan védett.

knp.hu

A tó több nemzetközi egyezmény hatálya alá is tartozik: Ramsari Egyezmény, UNESCO bioszféra-rezervátum, biogenetikai-rezervátum. Az Izsák, Páhi és Csengőd hármas határán található Közös-erdő pedig kiemelt jelentőségű erdőrezervátum magterülete.

A védett terület a Natura 2000 hálózat része. A Kolon-tónál a Közös-erdő láperdői, és a homokbuckák borókás-nyárasokkal tagolt nyílt homokpuszta gyepei kiemelt jelentőségűek.

knp.hu / Morvai Edina

Páratlanul gazdag a terület állatvilága. A lápi álarcos-szitakötő, a lápi póc, a cigányréce, a vidra mind a zavartalan, tiszta vizű, nyílt vizekkel tarkított élőhelyeket kedvelik. A fekete gólya, a rétisas és a túzok ritka fészkelők errefelé, de a hatalmas gémtelepen a legtöbb hazánkban költő gémfaj költ.

A nyolc megállóból álló Aqua Colun tanösvény teljes hossza 3,5 kilométer. Az egyes táblákon lévő QR-kódok segítségével számos érdekességet és képet érhetnek el.

Az egész évben gyalogosan bejárható tanösvény mellett mindenképpen érdemes felkeresni a közelben található Madárvártát is, amely a kiskunsági ornitológiai kutatások bázishelye.

A természetvédők arra kérik a látogatókat, hogy a tanösvény látogatásakor az utakról ne térjenek le, illetve hangoskodással, szemeteléssel ne zavarják a természet nyugalmát, kutyát pedig csak pórázon vezessenek.

Kapcsolódó
Önkéntesek segítségével kicsinosították a Madárdal tanösvényt
Cserébe madárgyűrűzési bemutatót kaptak az önkéntesek.
Olvasói sztorik