Mozaik

Túzokok nászától hangos Bösztörpuszta

Czímer Mihály
Czímer Mihály
A túzokdürgés fő időszaka általában március közepétől egészen április végéig-május elejéig tart.

Túzokünnepre és futóversenyre hív kicsiket és nagyokat a Kiskunsági Nemzeti Park.

A Túzokünnepet április 27-én rendezik meg Kunszentmiklós-Bösztörpusztán. A futóversennyel egybekötött ingyenes családi programot a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából tartják.

Április 27-én több túzoknéző túra is lesz, valamint előadás a túzokvédelem kihívásairól és a rákosi vipera védelméről, élő állatos szórakoztató és ismeretterjesztő bemutató. Több időpontban szakvezetéses sétákat szerveznek. A programok között madárgyűrűzés, gyermek-és felnőtt futóverseny, bábelőadás, természetismereti foglalkozás, népi játszóház, báránysimogató, lovagoltatás, nemzeti parki és helyi termék vásár is szerepel.

Czímer Mihály

A túzok Európa legnagyobb testű röpképes madara, mely tavasszal, a dürgés idején a magyar puszták egyik emblematikus természeti látványossága. A dürgés egy bonyolult szertartás, célja a tojó
madarak csalogatása.

A rituálé során a hím egyedek vizuálisan és akusztikusan is bizonyítják az utódnemzésre való alkalmasságukat. A dürgő madarak a szárnyai ilyenkor fehér rózsákra emlékeztetnek, a felfújt torokzacskó miatt a bajusztollak az égnek merednek.

A párválasztási szertartásba átfejlődött kakasok harmad-, negyed fordulatokkal tipegnek, a kifordított szárnyak fel, s alá himbálóznak, mindemellett „buffanó” hangot hallatnak.

Fontos, hogy a túzokokat a dürgési időszakban semmilyen emberi zavarás ne érje. A szaporodás sikeressége azon is múlik, hogy háborítatlan körülmények között menjen végbe a nász.

Kapcsolódó
Évtizedek óta nem volt ennyi túzok a Bihari-síkon
A Hortobágyi Nemzeti Park teljes területén pedig már több mint 500 madarat jegyeztek fel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik