Virágzó vidékünk

Fürkésző oktatóközpont épül a Kolon-tónál

Facebook / Kolon-tó
Facebook / Kolon-tó
A tó közelében élők régi álma válik valósággá.

A Kolon-tó partján komoly építkezésbe fogtak, erről írtak a kunsági természetbarátok.

Izsákon, a focipálya és az egykori strand környékén egy impozáns épület körvonala kezd kirajzolódni, gőzerővel épül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kolon-tavi Fürkésző oktatóközpontja.

A cél az, hogy a Kolon-tó körüli településeken élők jobban megismerhessék saját lakókörnyezetük élővilágát és természeti értékeit. A helyi iskolák diákjai számára szeretnének rendhagyó természetismereti órákat, foglalkozásokat tartani a tó közvetlen környezetében.

Facebook / Kolontó / Daróczi Csaba

Évente több alkalommal szervezett túrák kiindulási helyszínéül is szolgál majd az épület. Előadótér, mosdók, bolt és büfé is várja az előre bejelentkezett csoportokat. Az épület tetején lévő kilátópontra lépcső vezet fel, ahonnan szinte az egész Kolon-tavat be lehet majd látni.

A Fürkésző legkülönlegesebb eleme a hét állomásból álló digitális tanösvény lesz. Annak köszönhetően, hogy nem hagyományos táblákat helyeznek ki, többféle tematika közül is választhatnak majd a látogatók. A táblák bemutatják a Kolon-tó tájtörténetét, állat- és növényvilágát, különleges élőhelyeit és a tó körüli tanösvényeket és túraútvonalakat.

Facebook / Kolon-tó

A Kolon-tó állatvilága rendkívül sokszínű. A tó vizében olyan védett halfajok élnek mint a lápi póc és a réti csík. A tavat övező nedves gyepeken az 1950-es években még előfordult a rákosi vipera is, de mára már kipusztult. A hüllők közül még találkozhatunk a homoki gyíkkal, a zöld gyíkkal és az elevenszülő gyíkkal.

Az Kolon-tó partján megfigyelhetjük a fülemülesitkét, a nádirigót, a cserregő és foltos nádiposzátákat. A nádas mellett fontos madárélőhelyek a nedves gyepek is, a ludak mellett gyakoriak a kócsagok, gémek, bíbicek és cankók.

Az oktatóközpont a „Natura 2000 vizes élőhelyek bemutatása a Duna-Tisza közén” című pályázatból valósul meg.

Kapcsolódó
Visszakapja a természet a Kiskunság egyik legszebb tavát
Cél, hogy a lehetőségekhez mérten visszaállítsák az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik