Virágzó vidékünk

Megújult két meseszép tanösvény a Bükkben

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság / Bartha Attila
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság / Bartha Attila
Biztonságosabban járhatják végig a túrázók a festői Szalajka-völgyet.

Tanösvényeket erősítettek meg a hegység legismertebb részein – írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az elmúlt hetekben két, turisztikailag frekventált helyen elérhető tanösvény újult meg a szilvásváradi Szalajka-völgyben. A munkálatok a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, az EGERERDŐ Erdészeti Zrt. és Szilvásvárad Község Önkormányzata-nak közös összefogásával valósultak meg.

A két, felújításban érintett tanösvény a Szalajka-völgyi bemutató és a Millenniumi tanösvény.

A bemutató tanösvény a Felső-tó és az Istállós-kői-barlang közötti szakaszon vált biztonságosabbá a túrázók számára kapaszkodó korlátok és lépcsőfokok kialakításával. A Millenniumi Kilátóhoz vezető tanösvényen az útvonalon lévő lépcsők és táblák javítását végezték el a szakemberek.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság / Bartha Attila

Szalajka-völgyi bemutató

A Szalajka-patak mentén vezető sétaút állomásai a Bükk természeti és kulturális értékeire hívják fel a figyelmet. A táblák a Bükki Nemzeti Park alapításáról és rendeltetéséről, a karsztvíz-források által táplált vízfolyásokról, a völgy élővilágáról, a Szikla-forrásról, a Fátyol-vízesés mésztufa-gátjainak képződéséről, a befoglalt Szalajka-forrás vízhozamáról és az Istállós-kői-barlang régészeti leleteinek világába adnak betekintést. Az egész évben szabadon látogatható sétaút Szilvásvárad település szélétől a Szalajka-völgyben halad az Istállós-kői-barlangig.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság / Bartha Attila

A Millenniumi tanösvény

A Szilvásvárad szélén lévő Bükki Nemzeti Park információs háztól a Kalapat-tetőn lévő kilátóhoz vezető tanösvény 20 ismertető táblája számos információt nyújt a túrázóknak. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A természetjárók megismerkedhetnek a hegység földtanával, a bükki karszttal, a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával és a madárvédelemmel. A további 10 tábla magas szintű erdészeti ismereteket nyújt például a beerdősülésről, a fahasználatról, a fafeldolgozásról, vadászatról, vadgazdálkodásról, az erdő és a talaj kapcsolatáról.

Kapcsolódó
Ősszel is várja a turistákat a Bükk népszerű kilátója
Szeptembertől megváltozott az ország egyik legnépszerűbb kilátójának nyitva tartási ideje.
Olvasói sztorik