Virágzó vidékünk

Ötszögletű minierdőt telepítenek Kecskeméten

Pixabay
Pixabay
A minierdő telepítését a tervek szerint november végén közösségi ültetés során valósítják meg az önkéntesek.

Különleges faültetést tervez idén ősszel a Zöldítő Civil Társaság – írta a Kecsup.

A 2024 nyarán alakult Zöldítő Civil Társaság a környezetvédelem és a környezeti nevelés területén tevékenykedő önkéntesekből verbuválódott a megyeszékhelyen. A civilek legfőbb célja a zöldfelület növelése, a szemléletformálás, valamint, hogy akcióikkal felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontosságára.

Japán mintára telepítenek

A Sokszínű vidék korábban már írt a Miyawaki erdőkről, melyek egy japán tudós ötlete nyomán terjednek a világ számos országában. Ezeket a biodiverz növénytársulásokat gyakran mindössze 30-40 négyzetméteren hozzák létre.

A Miyawaki erdők amellett, hogy tisztítják a szennyezett levegőjű városokat, árnyékot biztosítanak, párásítanak és élhetőbbé varázsolják a környezetet. Hasznosak azért is, mert a rovaroknak, énekesmadaraknak és kisebb emlősöknek menedéket nyújtanak. Magyarország számos pontján telepítettek már ilyen erdőket, az elsőt a Tabánban, még 2021 tavaszán. Azóta más hazai településeken (többek között Bükön és Sopronban), valamint a főváros több kerületében is létesült Miyawaki erdő.

Közösségi összefogással

A 10 millió Fa budapesti és bajai közössége az elmúlt három évben 17 hűsítő, párásító, porfogó városi Miyawaki erdőt telepített cégek és magánszemélyek felajánlásaiból. A Zöldítő Civil Társaság tagjai szintén a 10 millió Fa Alapítvány segítségével – önkéntes munkával – álltak neki a minierdő megtervezésének. A kecskemétiek azt szeretnék, ha a fák telepítése is közösségi összefogással történne.

Zöldítő Civil Társaság

A kecskeméti “zöldítők” örömmel fogadják az önkénteseket, minden fákat szerető kecskeméti lakost, helyi céget, vállalkozót szívesen látnak, akik akár anyagi eszközökkel, akár munkával segítenék a minierdő létrehozását.

A Széchenyiváros egyik legforróbb részén a 100 fából és 20 cserjéből álló faközösség megvalósításához legalább 3 millió forintot kell összegyűjteniük a természetvédőknek.

Azok neveivel, akik egy teljes fa árával beszállnak a mini erdőbe, felszalagozzák a fákat. A pénz legnagyobb részét a talajelőkészítésre fordítják, aminek keretében legalább 60 centiméter mélyen kicserélik a talajt termőföld, komposzt és szalma keverékére. A másik nagy költség a 3 éves fenntartás, a folyamatos gondozása a minierdőnek, de költeni kell a tervezésre, csemeték vásárlására és a folyamatos talajtakarásra is.

Változatos fajtákat telepítenek, fehér fűz, kislevelű hárs, mezei szil, lándzsáslevelű éger, magyar kőris, tövistelen lepényfa, bugás csörgőfa, fehér eperfa, húsos som, barátcserje, mézalmácska cseperedhet majd a területen.

Társaságunk a Zöldítő Civil Társaság idén május végén alakult, és ez lesz az első nagyobb közösségi ültetésünk. Nagyon fontos, hogy önkéntes munkában végezzük ezt a küldetést. A főkertésszel egyeztettünk, közterületre ugyanis csak így ültethetünk. Még egy hivatalos engedélyre várunk, aminek birtokában elkezdődhet majd a közös munka

– mesélte Váriné Dósa Eszter civil természetvédő.

Aki bármilyen módon segítené a civileket a minierdő létrehozásában, IDE KATTINTVA tudja felvenni velük a kapcsolatot. További információkért Váriné Dósa Esztert kell keresni a zoldito.ct@gmail.com címen.

Kapcsolódó
Hároméves az első magyarországi Miyawaki-erdő
A tabáni kiserdő fáinak többsége már háromszor olyan magas, mint a telepítéskor.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik