Virágzó vidékünk

Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz: “ökosan zöldít” négy település

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Új közösségi tereket létesítenek, csökkentik a hőszigethatást és növelik a biodiverzitást a városokban.

Zöldebb közterületeket alakítanak ki két magyarországi és két vajdasági településen – írta az MTI.

Az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás érdekében természetalapú megoldásokat vezetnek be és nyilvános tereket tesznek zöldebbé egy uniós támogatással induló projekt részeként Szentesen, Csongrádon, Topolyán (Backa Topola) és Kishegyesen (Mali Idos). A 2026 májusáig tartó projekt 1,717 millió euró (680 millió forint) támogatással valósul meg.

A határ menti térségben az élhetőbb és az éghajlatváltozáshoz rugalmasan alkalmazkodó városi környezet megteremtése érdekében az önkormányzatok természetalapú megoldásokat alkalmaznak. Az összegyűjtött tapasztalatok alapján képessé válnak arra is, hogy módszertani támogatást nyújtsanak más települések számára hasonló beavatkozások megvalósításához.

Illusztráció / Pixabay

“Ökosan” zöldítenek

Csongrádon a városi épületek zöldítésének mintaprojektjét valósítják meg a városi hőszigethatás csökkentése érdekében: a Művelődési Központ és Városi Galéria jelenleg használaton kívüli udvarán zöld közösségi teret alakítanak ki.

Szentesen a Kurca folyó városi szakaszának újjáélesztését tervezik, így kihasználva a városi vízfolyások ökoszisztémára gyakorolt kedvező hatását.

Topolyán a városi zöldterületek ökoszisztéma-szolgáltatási kapacitásainak javítása és a biodiverzitás növelése érdekében egy “zöld oázist” hoznak létre az emberek, valamint a növény- és állatvilág számára egy leromlott városi parkból.

Kishegyesen a napenergia komplex felhasználásának mintaprojektjét valósítják meg. Napelemeket és a napkollektorokat szerelnek fel, valamint egy közösségi oktatási kertet alakítanak ki üvegházzal, zöld falakkal és a komposztálás lehetőségeit bemutató demonstrációs eszközökkel.

Kapcsolódó
Így növelhetjük a városi zöldterületeket
A tetőtéri kertektől a méhlegelőkig számos lehetőség kínálkozik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik