Mozaik

Így növelhetjük a városi zöldterületeket

unsplash.com
unsplash.com
A tetőtéri kertektől a méhlegelőkig számos lehetőség kínálkozik.

Gombamód szaporodnak az új házak a városokban, egész új, modern lakónegyedek épülnek, nem egyszer a zöld területek rovására, pedig égetően szükség lenne arra, hogy a városokban megmaradjanak, sőt, növekedjenek a zöldterületek.

Egy zöldövezet számos előnnyel jár, beleértve a jobb levegőminőséget, a megnövekedett árnyékot, a városi hőszigetek hatásainak csökkenését, de a lakosok boldogságérzete és a mentális egészsége is növekszik, ha több a zöld terület, írja az intelligentliving.co.

Sajnos van, hogy kihívást jelenthet megtalálni a módját a ,,zöldítésnek”.

Az alábbiakban bemutatunk néhány módszert, amivel sikerülhet.

unsplash.com

Tetőtéri kertek

A városi terek zöldebbé tételének egyik legjobb módja a tetőtéri kertek kialakítása. Szépek is, hasznosak is.  Csökkentik például az épület által elnyelt hőmennyiséget, javítják a levegő minőségét, segítik a csapadék elvezetését. A tetőtéri kertek helyet biztosítanak a lakóknak a pihenésre és a természet élvezetére.

Egy tetőtéren lehet zöldtető, de akár tetőtéri gazdaság is kialakítható. A zöldtetők esetében dísznövények, míg a tetőtéri gazdaságok esetében zöldségek telepíthetők. Mindkét lehetőség számos előnnyel jár, és egyre népszerűbb a városi területeken.

Közösségi kertek

A közösségi kertek egy másik nagyszerű módja a városi terek zöldebbé tételének. Ezek a kertek lehetővé teszik a lakók számára, hogy összejöjjenek, és megtermeljék saját gyümölcseiket és zöldségeiket. Számos környezeti előnnyel is járnak, beleértve a jobb talajminőséget és a biológiai sokféleség növekedését. Zöldebbé teszik a városi területeket, és közösségi és társadalmi kohéziós érzést adnak.

Balkonládák

Az ablakokba, erkélyekre könnyedén kirakhatók balkonládák, ezek is kiváló módot adnak a város zöldítésére. Különféle növények termesztésére használhatók, beleértve a virágokat, fűszernövényeket, zöldségeket és más ehető növényeket.

Korlátozott kültéri hely mellett a balkonládák hatékony megoldást jelenthetnek a talaj- és termőhelyhiányra. Felhelyezhetők ablakpárkányra, erkélyre, vagy akár falra is horgokkal. Az olyan zöldségek, mint a paradicsom, a paprika, a saláta vagy a fűszernövények ezekben is kiválóan megélnek, mivel sok napfényt és meleget kapnak.

pixabay.com

Városi ligetek

A városi ligetek – bár korlátozott helyen kivitelezhetők – szintén egy másik módja annak, hogy zölddel és szépséggel gazdagítsuk a városi tereket. Ezeket a ligeteket városi területeken fák ültetésével lehet létrehozni. Közparkok és a kihasználatlan területek kiválóan alkalmasak ilyen ligetek létrehozására.

Méhlegelők

A méhlegelők, kicsi zsebparkok is kis zöldterületek a városokban. Nagyszerű módot kínálnak arra, hogy a betondzsungelben kicsit több zöld legyen. Színpompásak, és a rovaroknak is remek életteret nyújtanak.

Függőleges kertek

A függőleges kertek vagy más néven zöld falak is egy nagyszerű módja annak, hogy zölddel gazdagodjanak a városi terek. A zöld falak úgy jönnek létre, hogy a növényeket függőleges felülethez, például falhoz vagy kerítéshez rögzítik. Számos előnnyel járnak, beleértve a jobb levegőminőséget és a városi hősziget-hatások csökkentését.

pixabay.com

Virágládák

Ha semmi más lehetőség nincs az utcákon még mindig remekül bevethetőek zöld terület növelésére a virágládák. A különböző méretű, magasságú és formájú virágládák bárhol és bárhogyan elhelyezhetők. Különféle növények termesztésére használhatók, és akár hordozhatóak is. Szinte bármilyen virág, gyógynövény, zöldség, cserje vagy kis fa sikeresen megteremhet egy ilyen ládában. Az invazív növények visszaszorítására is kiváló lehetőséget biztosítanak.

A városok zöldítése elengedhetetlen a lakosok életminőségének javításához. Tetőkertek, ültetvényes ládák, közösségi kertek, ablakládák, függőkosarak, zöldfalak, zsebparkok, mind nagyszerű módjai annak, hogy zöldüljön a városi környezet. Mindegyik opció számos előnnyel jár, és különféle helyeken kialakítható. Összefoglalva, ha városainkat zöldítjük, azzal egészségesebb és fenntarthatóbb környezetet teremthetünk.

Kapcsolódó
Méhlegelő lett az udvari garázs tetejéből
A lucerna, facília, bíborhere, pohánka, és napraforgó vízigényét csepegtető öntözőrendszer biztosítja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik