Videó a Hévízi-csatornában bandázó trópusi halakról

Az invazív halak jelenléte nagy problémát jelent, kutatók szerint ezek egyszer akár a Balatont is elérhetik.

A 38 °C-os vizet adó termálforrások által táplált Hévízi-tó vízkészlete az év minden szakaszában gyakran cserélődik, a víz a “lefolyóként” emlegetett Hévízi-csatornán “úszik el” a tóból és 13 km megtétele után a Zala folyóba ömlik. A szabadstrand – melynek működését hivatalosan nem engedélyezték, a fürdőzést a zsilip közelében a vonatkozó jogszabályok szerint megtiltották – ezért “alakult ki”, hisz a meleg gyógyvízben ingyenesen lubickolhatott évről-évre sok vendég, többen a gyógyulás reményében.

A Hévízi-tó kifolyójától egy-két kilométeren át meleg a víz. A tó kivezető csatornája télen sem fagy be, így kedvező életfeltételeket biztosít azon trópusi halaknak, amelyek télen elpusztulnának a hideg vizű, magyar folyókban. Az elmúlt években vélhetően felelőtlen akvaristák te­lerakták a kifolyót olyan halakkal, melyeket akváriumi céllal tartanak. Elengedik, tenyésztgetik, ha úgy döntenek, akkor kiszedik.

Ezekkel az inváziós fajokkal az a probléma, hogy a ragadozó, halevő jaguársügér például felfalja az őshonos halakat, míg a szerves törmeléket fogyasztó sügérféle kiszorítja az őshonos társaikat.

2024. februárjában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNPI)munkatársai különböző halászati módszerekkel fogtak ki a Hévízi-tó kifolyójánál különleges és igen méretésre nőtt invazív, trópusi díszhalakat. A halászás során közel 500 inváziós, bölcsőszájú halféle került partra.

Ugyanerre a területre telepítettek be  őshonos ragadozót, csukákat, s megnézik majd, hogy egy év alatt mi történik az inváziós fajok állományával. A biológiai szelekciót követően, jövő télen ismét lehalásszák majd a Hévízi-tó kifolyóját és megvizsgálják, hogy mennyiben változott a halállomány összetétele.

Az invazív halak jelenléte nagy problémát jelent. Kutatók szerint ezek a halak egyszer akár a Balatont is elérhetik, a Zala-folyóban például már fogtak jaguársügért.

A napokban került fel a világhálóra egy videó, melyben annak készítője, “alexoutdor24” számolt be kalandjáról – érkezésétől a víz alatti világ látványáig. Érdemes megnézni a rövid képsort, melyben kiválóan láthatók az invazív, különböző színekben pompázó trópusi halak.

https://www.tiktok.com/@alexoutdoor24/video/7423710174076013857?refer=embed

Kapcsolódó
Aranyhalat fogtak a Hévízi-csatornában
A citromsügér visszaengedésekor hármat kívánt a horgász.