Életmód

Amit elfelejtettünk, avagy a székely füvesemberek gyógyító praktikái

Film a népi gyógyításról, a székely gyógyító füvesemberekről.

A népi gyógyászat a hagyomány része, annak egy szelete. Ahogy az ősi tudás, úgy a népi gyógyítás is egyetemes, és ezt az bizonyítja, hogy minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál több közös vonást fedezhetünk fel a különböző népek gyógymódjaiban.

Bernád Ilona székely hagyománygyűjtő, népi gyógyító mondja a következőket:

”Manapság a beteg lelkére senki nem kíváncsi, pedig sok fájdalmat és gyógyszert meg lehetne spórolni egy szeretetteljes beszélgetéssel. A gyógyszerekkel- az immunrendszerünk sem kap ösztönzést a belső gyógyító erők beindítására. A régi gyógyítók először imaterápiát, böjtöt, izzasztó kúrákat ajánlottak természetes anyagokkal, gyógynövényekkel, ásványokkal, szeretettel, türelemmel, szelíd módszerekkel gyógyítottak. Használták a szó mágikus erejét. Alázatosak voltak a természet, a teremtő iránt. Magukat közvetítőnek tekintették a Mindenható és a beteg között, a beteg felé szeretettel közvetítették tudásukat. Tudták, hogy az idő és a természet a betegség legyőzésében megteszi a magáét. Mindig a természetben, az emberben lévő energiákat mozgatták meg, segítették, hogy az ember szervezete kijavítsa a működési zavart, mert az ember eleve egészséges működésre van programozva.”

IMG_4388

A dokumentumfilm 2015-ben a legjobb film díjat kapta a Mediawave Online Filmfesztivál közönségszavazásán.

A filmben említést kapott gyógynövények a teljesség igénye nélkül:

zsálya tea , orbáncfű, torma, dió, zsurló, cickafark virág, cickafark szára, széna murva, meggy szár, tökmag, almaecet, fodormenta, hársfa, kamilla, muskotály zsálya, somkóró, hársfa, fagyöngy, fehér fagyöngy, korpafű, lándzsás útifű, menta tea, vadalma ecet, fekeribizli levél, petrezselyem gyökér, vadcsombor, kakukkfű, tüdőfű, katángkóró, galagonya, fehér paszuly héj, zsurló, ánizs, kék iringó, fekete áfonya, kukujza.

A filmben szereplők:

Benyovszki Juliánna Bögöz, Berze Katalin Székelyszentkirály, Csíki Albert Tarcsafalva, Demeter Erzsébet, Medesér, Demeter Rózália Énlaka, Gál Gizella Dobó, Imre Emma Szentpál, Jakab Rózália Farkaslaka, Jánosi Ilka Énlaka, Józsa Ida, Józsa Etelka, Józsa Irma Kisbacon, Keresztes Zsuzsa Bögöz, Kovács Imre Varság, László Katalin Székelyszentkirály, Nagy Irma Farkaslaka, Pál Ilona, Ülke, Sándor Borbála, Siménfalva, Somorai Cecilia Dobó, Szász Gyöngyvér, Kobátfalva, Szász Juliánna, Firtosiláz, Szász Mária Szentpéter, Székely Jolán, Máté Juliánna Szentpéter, Szilveszter Ilona, Siklód, Vajda Lajos Pálfalva, Vári Zsuzsanna Rugonfalva
Rendező: Szabó Károly
Teszteld a tudásod gyógy- és fűszernövény témában.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik