Kertünk-Portánk

Édenkerti hangulatot varázsol az erkélyre a cserepes levendula

Jó hír a levendula szerelmeseinek: ha nincs kertjük, a virágot cserépbe ültetve is gondozhatják, de csak a lakáson kívül.

Ami külön öröm: megfelelő fényviszonyok között, szerető gondozással az erkélyen gyönyörűen fejlődik majd levendulánk. A növényt ültethetjük palántáról vagy kifejlett cserepes növény hajtásaiból, a türelmesebbek viszont magvetéssel is szaporíthatják. Aki legalább 1 évet szeretne megspórolni, jobb, ha palántával indít.

balkonlevendula3

Ültetés magvetéssel és palántázással

Ha magról szaporítunk, érdemes egy cserépbe két-három magot elszórni. A hónapok múltán kifejlett, két-három leveles palántákat szét kell ültetni nagyobb cserepekbe, hogy gyorsabban fejlődjenek. Amennyiben palántát vásárolunk, a legjobb, ha nyomban nagy méretű cserépbe ültetjük át a tövet.

Elérkezett a szaporítás ideje

Mindennek eljött az ideje, hiszen fagyokra már nem számíthatunk, és egyébként is, a levendula ellenálló képessége igen nagy. Lehet tehát kezdeni a szaporítást! Fontos tudni, hogy a régebbi ültetésű, jó minőségű palánta télen nem fagy ki, hanem vegetál, és tavasszal elkezd újból hajtani.

balkonlevendula2

Gyönyörű színfolt lesz

A cserepes levendula az erkélyen, teraszon, lépcsőfeljárón garantáltan gyönyörű színfolt lesz házunk környezetében. Bár a balkonokon a hely korlátozott, de a gazdagon virágzó cserepes és dézsás levendulával az erkély valóságos édenné válik.

Nyáron rendszeresen – nagy melegben akár 1-2 naponta – kell locsolni a növényeket, és heti rendszerességgel az öntözővíz mellé érdemes tápoldatot is adni – pótolva a felhasznált tápanyagot.

A virágokat felhasználhatjuk fűszernövénynek, száraz virágnak, vagy virágcsokorhoz vázába is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik